Potrivit The Guardian, pădurile ajută la reducerea efectelor pe care le are încălzirea globală prin scăderea temperaturilor cu până la jumătate de grad Celsius, iar în același timp, mențin aerul umed.

Studiul realizat de cercetătorii americani și columbieni, numit „Efectele nevăzute ale defrișărilor: Efectele biofizice asupra climatului”, menționează că zonele din apropierea pădurilor tropicale, care se regăsesc în America Latină, Africa centrală și în Asia de sud-est, oferă cele mai multe beneficii la nivel local și global.

În țările din imediata vecinătate a pădurilor tropicale, printre care se numără Brazilia, Guatemala, Ciad și Indonezia efectul de răcire pe care îl au pădurile este de peste un grad Celsius.

Acest lucru demonstrează că, deși toate pădurile din lume joacă un rol important la scară globală, cele tropicale sunt mai influente când vine vorba despre stabilitatea climatică.

Louis Verchot, cercetător la Centrul Internațional pentru Agricultură Tropicală și unul dintre autorii studiului a declarat că „în ciuda numeroaselor dovezi că pădurile oferă foarte multe beneficii climatice, copacii sunt văzuți de către responsabilii politici din sector schimbărilor climatice.”

Defrișările au avut deja un impact negativ asupra biodiversității, siguranței alimentare și asupra schimbărilor climatice. Grupul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei a avertizat că, dacă temperaturile vor continua să crească, viitorul umanității este nesigur.

Pădurile sunt o parte crucială a ecosistemelor din lume atunci când vine vorba de reducerea impactului schimbărilor climatice, răcirea aerului și prevenirea secetei, a inundațiilor și a altor fenomene meteo extreme.

Cercetătorii care au participat la studiu au observat că pădurile emit chimicale numite compuși organici volatili, care creează aerosoli și care au abilitatea de a reflecta energia solară care ajunge pe pământ și de a forma nori, fenomene care ajută la răcirea mediului înconjurător.

Pădurile tropicale au cea mai mare importanță când vine vorba despre capturarea carbonului, astfel că defrișările din aceste zone au un efect imediat asupra creșterii temperaturilor la nivel local și la scăderea precipitațiilor la nivel local și global.

Deborah Lawrence, profesor la Universitatea din Virginia și autor principal al studiului a adăugat că „factorii biofizici nu ajută la răcirea planetei, dar schimbă modul în care percepem căldura, iar asta contează. Inima tropicelor este inima planetei, iar aceste păduri sunt esențiale pentru supraviețuirea noastră.”

Protejarea și extinderea pădurilor la nivel global sunt cea mai bună șansă pentru a ameliora schimbările climatice și pentru a asigura o viață mai sănătoasă generațiilor viitoare.