Oficialii europeni spun că, în afară de anul 2020, în care pandemia de COVID-19 și măsurile de izolare au dus la o scădere a emisiilor de 9.8%, reducerea gazelor cu efect de seră din 2023 a fost cea mai semnificativă din ultimele decenii. Realizarea nu a dus la un declin economic, pentru că PIB-ul din regiune a avut o creștere modestă de 0.5%.
Dacă privim imaginea de ansamblu, comparativ cu nivelul emisiilor și PIB-ul anului 1990, în 2023 s-a reușit reducerea cu 37% a emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv o creștere economică de 68%. Oficialii europeni spun că una dintre cele mai notabile măsuri care au dus la aceste realizări a fost tranziția de la energia poluantă la cea produsă de regenerabile în 2023, comparativ cu anul 2022. Sursele nepoluante de energie au devenit mecanismul principal de producție energetică în UE anul trecut, reprezentând aproape 45% din producția de electricitate. Totodată, electricitatea obținută din combustibili fosili a scăzut cu 20% anul trecut față de 2022.
„Per ansamblu, datele provizorii din 2023 arată că emisiile nete de gaze cu efect de seră din UE se aliniază în prezent cu planurile pentru atingerea obiectivului din 2030, care întrevedere o scădere de 55% a poluării în regiune comparativ cu 1990”, spun reprezentanții UE în Raportul privind Progresul Acțiunilor Climatice pentru anul 2024.
De acum înainte, legiuitorii sunt de părere că, pentru a atinge obiectivele anului 2030, regiunea va trebui să îndepărteze echivalentul a 134 de megatone de emisii de gaze cu efect de seră din atmosferă în fiecare an. După aceea, ar trebui păstrată o rată similară de decarbonizare pentru obiectivul de zero emisii din 2050.
În ce privește diferitele sectoare din UE, autorii raportului au descoperit că sectoarele energetic și cel industrial au reușit să își reducă emisiile cu 16.5%, în vreme ce construcțiile, cu 5.5%. Transporturile au avut și ele o scădere modestă a emisiilor de gaze cu efect de seră de sub 1%, dar cel aviatic a înregistrat o creștere de 9.5%.
Comentezi?