Reuters scrie că mai mulți oficiali din diferite state sugerează adoptarea unei soluții circulare, ceea ce presupune păstrarea plasticului existent în circulație pentru cât mai mult timp cu putință. În plus, coaliția de 55 de state a cerut interzicerea producției de mase plastice problematice, care sunt dificil sau imposibil de reciclat, deoarece acestea provoacă daune catastrofice atunci când pătrund în ecosistemele planetei.

Ministrul mediului din Rwanda, Jeanne d'Arc Mujawamariya, a declarat că „avem o mare responsabilitate de a proteja sănătatea umană și mediul înconjurător de cele mai periculoase materiale din polimer și chimicale care fac obiectul tratatului în cauză.”

În același timp, președintele Franței, Emmanuel Macron, a adăugat că „nu putem pierde vremea. Trebuie să întocmim un document cu care să fie de acord toată lumea până la finalul lui 2024, cu un an înaintea Conferinței pentru Oceane a Organizației Națiunilor Unite, care va avea loc la Nisa.”

Experții de la Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a prezentat un set de măsuri cu scopul de a reduce deșeurile din plastic cu 80% până în 2040, fiind necesare acțiuni în trei arii, anume reutilizarea, reciclarea și reorientarea către alternative mai sustenabile.

Directorul executiv al UNEP Inger Andersen este de părere că reducerea cantității de plastic pe care îl utilizăm pentru diferite scopuri este primul pas către o lume în care deșeurile din mase plastice nu vor mai reprezenta o problemă.

Acest lucru important, deoarece sănătatea publică se numără printre principalele motive pentru care se dorește eliminarea produselor din plastic, care de multe ori ajung în natură sub formă de deșeuri. Experții de la UNEP au asociat 13.000 de chimicale cu producția de plastic, iar dintre acestea, 3.000 sunt considerate periculoase pentru sănătatea oamenilor.