Pământul continuă să se supraîncălzească. Temperatura globală a urcat cu peste 1 grad Celsius, când o astfel de creștere ar fi trebuit să apară în decursul a zeci de mii de ani, adaugă experții.

Oamenii de știință estimează că permafrostul se va topi substanțial până în 2100 și ar elibera în atmosferă până la 624 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an.

Ei punctează faptul că este esențial ca oamenii să înțeleagă implicațiile înverzirii zonei arctice și modul în care includerea unor mici schimbări în viețile noastre de zi cu zi poate avea un efect pozitiv asupra mediului înconjurător, atrag atenția cercetătorii.

Din acest motiv, în colaborare cu National Geographic și profesorul Isla Myers-Smith, Epson a demarat o campanie de conștientizare asupra înverzirii zonei arctice și asupra modului în care companiile și consumatorii pot lua mai multe măsuri pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător.

”De la economisirea energiei în locuințe, la mersul cu bicicleta la serviciu și consumul de alimente produse local, putem cu toții contribui la depășirea acestor probleme. Este vital ca fiecare dintre noi să cunoască modul în care alegerile noastre influențează mediul înconjurător, atât la nivel local, cât și global”, susține boardul Epson.

Pentru Epson, a fi o companie sustenabilă înseamnă a ține cont de fiecare aspect al organizaţiei – de la cel mai mic bec până la cea mai mare fabrică. Compania și-a propus să aducă anual pe piață o tehnologie mai bună pentru mediu, mai eficientă şi mai rentabilă.

Tehnologia Heat-Free lansată de Epson a luat naștere după acest amplu studiu realizat împreună cu experți de la Universitatea din Cambridge, pentru a înțelege mai bine modul în care imprimarea poate contribui la reducerea impactului asupra încălzirii globale.

Gama de imprimante cu tehnologie Heat-Free se remarcă printr-un consum redus de energie și puține piese de schimb. Trecerea la tehnologia de imprimare Heat-Free poate reduce substanțial consumul de energie, fiind un sistem ce nu utilizează căldură în procesul de evacuare a cernelii și asigură un consum mai redus de energie.

Studiile arată că trecerea la nivel mondial de la imprimantele cu laser la cele cu jet de cerneală până în 2025 ar putea reduce emisiile de energie la 52% din nivelurile actuale.

Cercetătorii au tras concluzia că pentru a putea menține lumea pe drumul către un viitor cu emisii de dioxid de carbon la nivel net zero, energia consumată de echipamente la nivel mondial trebuie să scadă în medie cu aproximativ 25% față de nivelurile din 2020 până în 2030 și cu 40% până în 2050.

Îmbunătățirea eficienței energetice a echipamentelor și reducerea energiei necesare pentru producerea acestora este esențială pentru a ajunge la un nivel de emisii net zero până în 2050 și pentru a evita cele mai grave scenarii privind schimbările climatice.

De-a lungul timpului, Epson a oferit o tehnologie mai bună pentru mediu, mai eficientă şi mai rentabilă. Printre obiectivele specifice care reflectă angajamentul puternic al companiei de a aborda problemele majore se numără și decarbonizarea și reciclarea resurselor.

Chiar și în lumea digitală de astăzi, imprimanta este considerată un instrument de afaceri esențial de 77% dintre angajații din Uniunea Europeană. Iar utilizatorii care au trecut de la tehnologia laser la cea cu jet de cerneală pun umărul la aceste schimbări.

De exemplu, imprimantele Epson cu jet de cerneală WorkForce Pro consumă acum cu până la 96% mai puțină energie, produc cu până la 94% mai puține deșeuri și emit cu până la 92% mai puțin CO₂ decât imprimantele laser comparabile.

Dacă toate imprimantele laser folosite de către consumatorii de acasă şi de companiile mici din Europa ar fi înlocuite cu imprimante mai sustenabile, s-ar putea înregistra un consum de energie redus cu până la 311 milioane de kWh pe întreg continentul, arată datele Epson.

Prin trecerea la imprimantele business Epson cu jet de cerneală, clienții ar putea economisi până la 65,7 de milioane de euro din cheltuielile cu energia și ar putea reduce emisiile de CO₂ cu până la 124.000 de tone în doi ani, reiese din datele companiei.

Epson s-a aliniat cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, investind 770 de milioane de euro pentru a trece la surse regenerabile de energie, așa încât să reducă emisiile globale până la rezultatul zero emisii de carbon până în 2050.