Potrivit Reuters, soia, cafeaua și carnea de vită se numără printre produsele pe care companiile nu le pot vinde în UE dacă acestea au legătură cu despăduriri.

Pentru a continua activitatea comercială în regiune, companiile vor fi nevoite să dovedească faptul că produsele respective sunt obținute fără distrugerea pădurilor Pământului, altfel, acestea riscă amenzi.

Principalul negociator al Parlamentului European, Christophe Hansen, a declarat că „sper ca această reglementare inovatoare va oferi și mai multă protecție pădurilor din lume și că va inspira și alte țări la COP15.”

Companiile vor fi nevoite să furnizeze informații verificabile cu privire la locul și data producției, cu condiția ca bunurile să nu fie asociate cu defrișări ce au avut loc după 2020.

În același timp, oficialii companiilor vor trebui să facă dovada faptului că drepturile localnicilor au fost respectate pe perioada procesului de producție.

Amenda în cazul nerespectării acestor reglementări se poate ridica la 4% din cifra de afaceri a companiei respective într-o țară din UE.

Statele UE vor trebui să facă verificări la 9% din companiile despre care se cunoaște că exportă bunuri din țări care au un risc ridicat de defrișare, 3% care exportă din țări cu risc standard și 1% din țări cu risc scăzut în acest sens.

Anumite țări, precum Brazilia, Columbia și Malaysia, nu sunt de acord cu măsurile luate de UE și susțin că acestea sunt dificil și costisitor de implementat.

Comisarul de mediu al UE, Virginijus Sinkevicius, a declarat că oficialii UE vor ajuta aceste țări să găsească soluții adecvate pentru a implementa noile reguli.