Euronews.green scrie că Yetunde Fadeyi este o antreprenoare în vârstă de 32 de ani care a mers pe drumul energiei regenerabile din cauza faptului că multe dintre comunitățile din țara ei se bazează în continuare pe generatoarele pe benzină pentru a-și satisface nevoia de electricitate.

Acest lucru poate duce la multe probleme, dincolo de furt sau costurile ridicate pentru combustibil, cum ar fi intoxicarea cu monoxid de carbon, pentru care Nigeria deține un record nedorit între țările de pe continent.

După o pregătire în instalarea panourilor solare, Yetunde a decis să fondeze Renewable Energy and Environmental Sustainability (REES), o organizație non-profit dedicată promovării acțiunilor climatice și furnizării de electricitate durabilă și regenerabilă către comunitățile defavorizate din zona rurală a Nigeriei.

Încă de la fondarea ONG-ului în anul 2017, acesta a reușit să ofere acces la energie accesibilă și durabilă către peste 6.000 de oameni din Nigeria. Experții din cadrul REES Africa folosesc parcuri solare de mici dimensiuni, conectate la baterii pentru a putea distribui energie continuu și echilibrat în comunități.

Fiecare mic parc poate alimenta circa 100 de locuințe cu energie verde pentru punerea în funcțiune a electronicelor și electrocasnicelor cu consum redus sau a prizelor, de exemplu.

Muritala Ojeleye, șeful în vârstă de 76 de ani a comunității din satul Aba-Oje, a declarat că viața locuitorilor s-a îmbunătățit semnificativ din anul 2018, atunci când aici a fost instalat primul parc solar.

„Nu am avut niciodată lumină artificială de când există acest sat - nici chiar stâlpi de iluminat. Viața a fost foarte dificilă pentru noi”, spune acesta.

Nigeria este una dintre cele mai slab electrificate state din lume, astfel că aproximativ 92 de milioane de oameni trăiesc în zone unde rețeaua electrică nu ajunge, iar producția de energie pe combustibili fosili nu este fiabilă. Cele 200 de pene de curent care au avut loc în ultimii nouă ani au dus la pierderi anuale de 29 de miliarde de dolari, potrivit experților din cadrul Băncii Mondiale.

Yinka Omoregbe, CEO-ul Etin Power, a declarat că „aceste comunități rurale au fost uitate când a venit vorba de problema schimbărilor climatice, chiar dacă ele sunt și cele mai afectate.”

Experții din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie recomandă autorităților nigeriene să crească investițiile în sursele regenerabile, dat fiind faptul că statul are un mare potențial pentru energie regenerabilă.