”Mi-a oferit întotdeauna o satisfacție să văd o parte din mine luând formă și fiind că o amuleta pentru cel care o poartă”, își începe Anita povestea.

După ce a terminat facultatea, a lucrat în atelierul unui designer de bijuterii, ”care m-a ajutat să-mi construiesc propriul atelier, unde a început toată magia”.

Un pas pe care Anita îl consideră important în călătoria sa a fost urmarea unui curs în cadrul Assamblage School, acest lucru deschizând, în opinia ei, ”un nou tărâm plin cu posibilități infinite”.

Bijuterii din materiale reciclate

I-a plăcut dintotdeauna să exploreze și să folosească noi materiale în creațiile ei și să găsească alternative pentru eliminarea producerii plasticului. Așa a ajuns să cerceteze modul în care ar putea integra bioplasticul în bijuteriile sale, pe care le creează la Studio Lorca.

”Am descoperit nenumăratele forme pe care acesta le poate lua și mi-am dorit să le integrez în colecțiile mele. M-a atras mult textura de piele a acestuia, deși poate avea și o consistentă mai solidă depinzând de cantitatea elementelor folosite”, explică Anita.

A învățat să-și ”creeze” singură bioplasticul pe care-l folosește, momentan, din gelatină și agar agar, componente care se pot găsi în orice farmacie.

”Sunt diverse rețete și diverși coloranți naturali ce pot fi folosiți, spre exemplu spirulina suc de sfeclă sau argilă. O mare importanță o are cantitatea de glicerol folosită în compoziție ce poate face bioplasticul să fie mai solid sau mai maleabil”, detaliază ea.

Totodată, Anita folosește argintul pe care îl reciclează prin topirea altor bijuterii mai vechi pe care le cumpără de prin târguri de vechituri.

”Consider că oameni nu sunt destul de informați în legătură cu impactul pe care îl au deșeurile produse asupra ecosistemului și în același timp infrastructură de colectare nu este consolidată astfel încât să ajute populația să recicleze în mod corect. De asemenea, ar ajuta mult dacă elevii ar fi informați despre problemele de mediu cu care se confruntă lumea actuală și ce beneficii și alternative există pentru combaterea lor. Îmi doresc că oamenii să înțeleagă că este nevoie să ne adaptăm comportamentele cât mai este timp fără a fi nevoie să ajungem într-un punct critic de unde nu avem siguranță că ne putem întoarce”, spune ea referitor la decizia de a crea bijuterii din materiale reciclate și din bioplastic.

Mici totemuri

Cum sunt primite piesele ei de către public? Cu interes, curiozitate și bucurie. La fel cum a fost și pentru ea o colaborare de acum câțiva ani cu un brand care creează obiecte din lemn obținut prin șlefuirea plăcilor de skate uzate.

”Când am început să creez bijuterii mi-am dorit să fie un fel de totemuri pentru cei ce le poartă, să aibă o anumită încărcătură simbolică. Surprinzător au fost persoane care au avut aceeași percepție ceea ce mi-a adus o oarecare împlinire”, spune Anita Polici.

Nefiind un business de masă, am fost curioși să aflăm și câte piese produce Anita în atelierul său.

”Numărul de piese produse depinde de comenzile primite cât și de participarea la evenimente. De exemplu pentru participarea la târguri pregătesc un stoc de aproximativ 100 de piese”, afirmă ea, precizând faptul că primele bijuterii pe care le-a creat au fost inspirate de simboluri din alchimie și astrologie, apoi formele geometrice s-au transformat în forme organice inspirate de pattern-uri găsite în natură.

Anita își găsește inspirație și în formele arhitecturale pe care le descoperă în plimbările ei prin orașe.

”Pentru colecția actuală am pornit de la o idee, anume capacitatea unei celule de a se adapta la condițiile de viață a unui mediu nou și am asociat acest fapt cu capabilitatea noastră de a ne mula în diverse situații sociale. Concomitent, lucrând cu bioplasticul am descoperit că are textura unei piei și am început să dezvolt ideea de haina/veșmânt ce are rolul de o a doua piele și care simbolizează personalitatea. În punctul acesta cele două idei au avut un numitor comun și am ajuns la această nevoie de a purta o nouă 'piele' spre a te putea adapta la social”, detaliază Anita Polici.

Lumea bijuteriilor contemporane

Toamna aceasta, Anita a fost unul dintre designerii de bijuterie contemporană care a participat la Romanian Jewelry Week.

Romanian Jewelry Week este un eveniment ce sărbătorește bijuteria contemporană printr-o serie de expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri. În acest an, peste 190 de designeri români și internaționali și-au expus creațiile de bijuterie, Anita fiind unul dintre artiștii prezenți în cadrul evenimentului.

”Romanian Jewelry Week ajută mulți artiști să aibă o destul de mare vizibilitate și să interacționeze cu un public deschis spre a descoperi lumea bijuterie contemporane. În ultimii ani acest domeniu s-a bucurat de o mare ascensiune și un aport important l-au avut și cei de la Assamblage atât cu școală de bijuterie și implicit expozițiile ce găzduiesc artiști locali și internaționali. Viitorul bijuterii contemporane promite să pună în lumina generații noi de artiști capabili să exploreze noi tehnologi ce îi vor ajuta să abordeze diverse direcții conceptuale”, afirmă ea.

În ceea ce privește planurile sale de viitor, Anita va continua să exploreze lumea bioplasticului spre a creea noi bijuterii statement.

”De asemenea, deja începe să se contureze o nouă colecție pentru care voi folosi materiale textile reciclate și unul dintre modele o să fie kinetic. Acesta urmând să fie principalul focus deoarece am nevoie să pun la punct anumite aspecte tehnice ce mă vor ajuta să obțin rezultatul dorit”, ne-a mai spus designerul de bijuterii.