Potrivit The Guardian, pierderea stratului de ozon ar putea însemna faptul că lumea ar fi expusă razelor ultraviolete emise de Soare.

Experții ONU sunt de părere că stratul protector al planetei s-ar putea recupera în totalitate în majoritatea zonelor, cu excepția celor polare, până în 2040, mulțumită măsurilor luate de guvernele lumii.

Stratul de ozon din regiunea Arctică și Antarctica ar trebui să se recupereze complet până în 2045, respectiv 2066.

Oamenii de știință au avertizat lumea cu privire la faptul că stratul de ozon este în pericol încă din 1980, iar Protocolul de la Montreal din 1989 a avut ca scop reîntregirea acestuia prin interzicerea a 99% dintre chimicalele care îl afectează, precum clorofluorocarburile (CFC) care erau folosite pe post de refrigeranți și solvenți.

Petteri Taalas, secretar general al Organizației Meteorologice Mondiale, a declarat că „succesul pe care l-a avut interzicerea chimicalelor dăunătoare stratului de ozon a arătat ce se poate face și ceea ce trebuie făcut pentru a putea opri utilizarea combustibililor fosili și pentru a reduce creșterea temperaturilor.”

Deși măsurile adoptate în cadrul Protocolului de la Montreal au fost eficiente în ce privește reducerea utilizării de chimicale care dăunează stratului protector al planetei noastre, aceste substanțe au fost utilizate intens în China în anul 2018, însă problema a fost remediată rapid.

Cercetătorii avertizează cu privire la faptul că, deși au fost luate acțiuni rapide pentru a preveni acumularea unei cantități mari de substanțe chimice, acestea au nevoie de până la un secol pentru a dispărea.

David Fahey, cercetător la National Oceanic and Atmospheric Administration, susține că „este ca și cum ai aștepta să se usuce vopseaua, trebuie să aștepți ca natura să își facă treaba și să scape de aceste chimicale.”

CO2-ul, un inamic mai mare pentru climă

Totuși, el este de părere că problema mai gravă în lupta cu schimbările climatice este în continuare dioxidul de carbon, care este eliberat de majoritatea oamenilor de pe planetă, nu doar de marile companii.

„CO2-ul este la un alt nivel când vine vorba de longevitate, ceea ce este îngrijorător. Să faci în așa fel încât toți oamenii de pe Pământ să nu mai ardă combustibili fosili este o cu totul altă problemă.”

În plus, unii cercetători ai guvernului SUA vor să elibereze cantități mari de sulf în atmosferă pentru a reflecta lumina solară, iar astfel să reducă temperaturile la nivel global.

Fahey a avertizat cu privire la faptul că, deși această practică ar putea avea beneficii, este important de luat în calcul faptul că ea ar putea fi la fel de dăunătoare pentru mediu. Asta pentru că sulful în sine poate subția stratul de ozon, chiar dacă doar cu 10% și nu ar crea automat alte găuri în stratul protector.

„Aceste tipuri de intervenții climatice sunt subiecte sensibile deoarece ele depind foarte mult de etică și guvernanță, mai degrabă decât de știință”, a adăugat el.