După abordarea unor teme presante pentru România, precum măsurarea și reducerea poluării dar și reciclarea și gestionarea deșeurilor, în ciclul actual al programului Civic Labs, Code for Romania și JYSK își unesc forțele pentru a cerceta în detaliu tema dezvoltării urbane, un punct important pentru România de azi sub obiectivul de a avea orașe prietenoase cu oamenii.

Cu ajutorul JYSK, echipa Civic Labs lucrează la identificarea celor mai apăsătoare probleme din segmentul de locuire, planificare urbană, spații verzi, accesibilitate și multe alte aspecte care țin de un trai urban adecvat pentru cetățenii României.

La finalul acestui ciclu va fi creată o hartă completă a soluțiilor digitale care pot răspunde cât mai eficient la problemele depistate fie adresându-se direct sau venind în sprijinul actorilor din societatea civilă și nu numai, amplificând impactul pe care aceștia îl au deja prin programele dedicate sectorului de dezvoltare urbană.

Pentru a atinge fiecare obiectiv propus prin programul Civic Labs, echipa Code for Romania identifică toți actorii relevanți din domeniu (instituții publice, experți, organizații neguvernamentale, companii sau grupuri de inițiativă), derulează interviuri și focus grupuri dedicate pentru a înțelege care sunt provocările din sector și cum se manifestă, verifică informațiile analizând studii, rapoarte, lucrări de specialitate și seturi de date relevante, precum și legislația specifică.

Etapa de ideație și incubare din Civic Labs generează concepte de soluții digitale pentru a remedia, ameliora sau rezolva aceste probleme.

Conceptele sunt apoi testate cu experți și apoi prototipate și documentate pentru a fi aduse într-o etapă gata de dezvoltare tehnică, un ultim pas necesar ca ele să devină parteneri cheie în a construi o țară mai bună pentru toți.