„Chimicalele veșnice”, cunoscute și drept substanțele chimice perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), aparțin unei liste mai mari de 4.700 de chimicale care nu se formează natural, iar acestea nu se descompun niciodată în momentul în care au ajuns în mediul înconjurător.

„Se numesc chimicale veșnice pentru un motiv. Nu sunt biodegradabile. Nu sunt ușor de îndepărtat. De aceea au fost utilizate în primul rând”, spune Karyn Georges, co-autoare a unui studiu despre PFAS.

Euronews.green scrie că echipa de experți din Elveția au reușit să îndepărteze chimicalele veșnice din apă prin îndepărtarea legăturii care mențin aceste substanțe, facilitând și eliminarea particulelor microscopice.

Fajer Mushtaq, cofondatoarea Oxyle, explică: „să spunem că ai legătura chimică dintre hidrogen și carbon. Ai o legătură de clorură de carbon și o separi. La finalul tratamentului, rămâi cu dioxidul de carbon, molecule de apă, anumite fluoruri, sulfați și minerale - practic pietrele de temelie ale elementelor.”

Deși procesul chimic din spatele soluției nu este unul nou și există companii care îl folosesc în prezent, ce este special la Oxyle este tehnologia. Unele companii folosesc electricitatea sau lumina UV pentru a separa moleculele care compun chimicalele veșnice, însă startup-ul elvețian folosește vibrații pentru a crea bule în apă, ceea ce duce la același rezultat.

Iar reactoarele care generează bulele respective sunt modulare, ceea ce înseamnă că pot fi adaptate diferitelor nevoi sau cerințe de spațiu al fiecărei companii.

„Tehnologia noastră este una modulară”, explică ea. „Fiecare reactor poate trata circa 10 metri cubi de apă pe oră, adică 10.000 de litri pe oră.”

Folosind tehnologia oferită de Oxyle, companiile își pot reduce consumul de energie cu 15%, însă în anumite cazuri, economiile pot fi și de 60%.

Deși aceste soluții sunt, din păcate, necesare în prezent, experții în probleme de mediu sunt de părere că poluarea trebuie prevenită, astfel încât tratarea apei să devină opțională.

„Nu putem îndepărta aceste chimicale suficient de repede pentru a ține pasul cu poluarea”, spune Shubi Sharma, cercetător în cadrul CHEM Trust. „Oprirea poluării la sursă trebuie să devină prioritară. Tehnologiile pentru remediere pot fi aplicate în paralel, însă ele acționează doar ca un plasture.”