Așadar, compania petrolieră Repsol va investi peste 800 de milioane de euro (adică 834 de milioane de dolari) într-o unitate ce va produce de metanol ecologic, ce va fi operațională nord-estul Spaniei, la scurt timp după ce parlamentul a votat împotriva extinderii perioadei de supra-taxare a marilor companii energetice, conform Reuters.

400.000 de tone de deșeuri procesate cu Ecoplant

Se estimează că fabrica Ecoplant din Tarragona va fi funcțională începând cu 2029 și că va procesa până la 400.000 de tone de deșeuri pe an prin transformarea lor în aproximativ 240.000 de tone de combustibili regenerabili, au adăugat oficialii companiei.

Repsol a declarat că Ecoplant va primi o finanțare din Fondul de inovare al Uniunii Europene pentru tehnologii care reduc emisiile de carbon. Conform estimării Comisiei Europene, acest proiect ar putea economisi echivalentul a 3.4 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon în primul deceniu de funcționare.

Investiții de 30 de miliarde de euro, în pericol din cauza taxelor

Giganți spanioli din domeniul energiei, precum Cepsa, Iberdrola, Naturgy, Endesa și Repsol, au avertizat că prelungirea taxei de 1.2% pentru firmele cu o cifră de afaceri de cel puțin 1 miliard de euro ar pune în pericol investiții de 30 de miliarde de euro în proiecte de energie regenerabilă. Taxa a fost prelungită în fiecare an încă din decembrie 2022, dar acum s-a încheiat.

În toamna anului trecut, Repsol și-a suspendat investițiile în instalații ecologice de hidrogen și de transformare a deșeurilor în energie în valoare de 1.5 miliarde de euro și a amenințat că le va abandona în cazul în care taxa pe profit va deveni permanentă.

Din fericire, companiile care produc combustibili fosili se concentrează din ce în ce mai mult pe noua generație de combustibili regenerabili, precum combustibilul pentru aviație obținut din deșeurile uleiului de gătit, pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor climatice și reglementărilor.