Competiția Climate Change Summit Awards se adresează tinerilor sub 30 de ani, dar și întreprinderilor mici și mijlocii și finanțează idei din zona de energie, mobilitate, construcții, economie circulară, alimentație și agricultură, biodiversitate și educație pentru mediu.

După două ediții de succes, care au reunit peste 2.900 de participanți, aproape 2 milioane de spectatori online și peste 160 de speakeri, Climate Change Summit revine în 2024 cu o ediție mai amplă, care va avea loc în perioada 15 - 17 octombrie, în București. Pe lângă prezentări de soluții antreprenoriale, bune practici și proiecte sustenabile din toate colțurile lumii, paneluri și evenimente conexe, Summitul adaugă sub umbrela sa Climate Change Summit Awards.

Competiția va oferi 6 premii în valoare totală de 12.000 de euro, oportunitatea de crowdfunding, dar și recunoașterea soluțiilor inovatoare și ideilor practice la provocările climatice prezentate de tineri sub 30 de ani, dar și întreprinderilor mici și mijlocii, cu minim 3 ani de activitate, din România și Europa Centrală și de Est (CEE).

„După două ediții de succes, a venit momentul în care lansăm și o competiție deschisă tinerilor și companiilor din aceasta zonă, pentru a susține interesul în creștere pentru tematicile legate de sustenabilitate și a ajuta transformarea României într-un hub regional de soluții de sustenabilitate”, a spus Flavia Popa, Secretarul General al BRD Groupe Société Générale.

„Premiile noastre aduc atât recunoaștere pentru tinerii inovatori și IMM-urile care modelează un viitor sustenabil, cât și resurse pentru a-și amplifica impactul. Extinderea programelor SIS de educație de sustenabilitate în țări ca Serbia, Bulgaria și Croația subliniază, de asemenea, angajamentul nostru de a construi o comunitate puternică și rezilientă în toată Europa Centrală și de Est”, declară Ciprian Stănescu, Președinte Social Innovation Solutions.

Înscrierile în competiția Climate Change Summit Awards se pot face aici între 15 aprilie și 1 septembrie.

Climate Change Summit Awards acceptă două tipuri de aplicații: idei și soluții; și se adresează tinerilor și IMM-urilor din România și CEE prin cinci categorii tematice, alături de un premiu special, care va fi acordat exclusiv aplicațiilor din CEE.

Astfel, tinerii sub 30 de ani pot depune proiecte de mediu sau afaceri aflate în faza de concept, având posibilitatea de a primi un grant pentru dezvoltarea proiectului, dar și oportunitatea de a face crowdfunding, în timp ce IMM-urile sunt invitate să prezinte soluții pentru provocările de mediu, urmând a fi incluse într-un raport ce va evidenția inovațiile în abordarea sustenabilității în regiune.

Categoriile deschise înscrierilor din România și CEE sunt:

  • Energie, Mobilitate, Construcții: soluții inovatoare pentru producerea și consumul de energie, îmbunătățirea mobilității durabile și promovarea practicilor de construcție ecologică.
  • Economie Circulară: proiecte ce creează un sistem închis de reciclare și gestionare a resurselor, îmbunătățind eficiența și reducând impactul asupra mediului.
  • Alimentație și Agricultură: inițiative pentru o producție alimentară mai sustenabilă și o agricultură regenerativă, reducând risipa alimentară și promovând diete mai sănătoase și mai durabile.
  • Biodiversitate: proiecte de protejare a ecosistemelor și a speciilor amenințate, restaurarea habitatelor naturale și creșterea rezilienței mediului.
  • Educație pentru Mediu: programe educaționale inovatoare pentru creșterea conștientizării și a înțelegerii problemelor de mediu, folosind tehnologia și experiența practică pentru a încuraja acțiunea ecologică.

Acestora li se adaugă și Premiul CEE, o categorie specială pentru aplicații de proiecte și idei din țările din Europa Centrală și de Est, cu excepția celor din România. Pentru fiecare categorie vor fi acordate câte două premii, unul pentru idei și unul pentru soluții.

Juriul competiției Climate Change Summit Awards este format din experți recunoscuți din diverse domenii și parteneri implicați în acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice și promovarea sustenabilității, inclusiv oameni de știință din domeniul mediului, decidenți politici, antreprenori de succes în sectorul ecologic și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și instituțiilor academice influente.

Câștigătorii Climate Change Summit Awards vor fi anunțați în cadrul Summitului, pe 15 octombrie, unde aceștia vor avea ocazia să-și expună ideile și soluțiile, vor fi premiați cu granturi și vor avea posibilitatea să primească contribuții din partea publicului prezent la eveniment.