Potrivit Business Insider, startup-ul din Singapore Green Li-ion și-a propus să vină cu o soluție care să împiedice ca bateriile folosite să mai ajungă la gropile de gunoi. Piața pentru baterii este una în continuă creștere, mai ales că o bună parte din dispozitivele pe care le folosim zilnic, precum telefoane mobile, laptopuri, și chiar mașinile electrice pe care le adoptăm tot mai mult, funcționează cu ajutorul acestora.

Astfel, se estimează faptul că producția de baterii ar putea ajunge la o valoare de 360 de miliarde de dolari până în 2030.

Însă bateriile care ne alimentează toate gadgeturile au o durată de viață finită, putând să fie încărcate doar de un anumit număr de ori. Odată ce ajung la finalul vieții lor, bateriile uzate devin deșeuri, iar dacă sunt aruncate la voia întâmplării, metalele și chimicalele toxice din ele pot ajunge în pământ și de acolo și în pânza freatică.

Fabricile de reciclare a bateriilor le pot oferi acestora o viață nouă, însă procesul de recuperare, pe lângă faptul că poate ajuta la reciclarea doar a unui tip de baterii, este și unul foarte costisitor. Iar aici intervin startup-uri precum Green Li-ion.

”Aruncăm la gropile de gunoi circa 95% din bateriile consumate. Cu ajutorul tehnologiei noastre putem recupera aceste baterii”, spune Leon Farrant, cofondator și CEO al Green Li-Ion.

Farrant a cofondat Green Li-ionîn 2020 alături de Reza Katal, care ocupă și funcția de Chief Technology Officer, cu scopul de a rejuvena bateriile consumate și a le transforma în unele noi fără a mai ajunge deșeuri. Startup-ul vinde utilaje care pot desfășura acest proces rapid către fabricile de reciclare.

Tehnologia startup-ului permite salvarea celei mai valoroase părți dintr-o baterie, catodul (catodul este un electrod în care din punctul de vedere al circuitului electric exterior electronii intră în el, deci, curentul electric iese din el). Totodată, clienții startup-ului nu mai trebuie să se bazeze pe munca manuală necesară pentru sortarea diferitelor elemente ale unei baterii și recuperarea lor.

Green Li-ion a primit în luna aprilie o investiție în valoare de 11,55 milioane de dolari, iar fondurile vor fi folosite pentru a extinde operațiunile companiei în Europa, Malaezia, Australia, India.

În prezent, startup-ul derulează un proiect pilot în Singapore și are un proiect pentru un sistem de reciclare în Houston, Texas, pentru LiNiCorp, o firmă de reciclare de baterii din Nevada.

Puteți vedea pitch deck-ul cu ajutorul căruia Green Li-ion a reușit să atragă o finanțare în valoare de 11,55 milioane de dolari aici.