Potrivit The Recursive, în Bulgaria și-a făcut deja apariția o companie care oferă astfel de servicii și se numește Infinity Toy Box.

Modelul de afacere a apărut și în România în anul 2016, prin cei de la Evertoys. Compania a fost evaluată la 1.5 milioane de euro în 2019 după ce a obținut fonduri de la mai mulți dintre investitorii săi, printre care se numără Seedblink și VG Partners.

Companiile funcționează în baza abonamentelor lunare și pun la dispoziție jucării, cărți și jocuri pe care le cumpără de la producători sau distribuitori.

La Evertoys, cel mai ieftin abonament le permite părinților să închirieze două jucării și o carte, cu posibilitatea de upgrade dacă vor să le ofere copiilor o jucărie mai scumpă.

Serviciile de închiriat jucării vin și în ajutorul mediului înconjurător, întrucât industria jucăriilor contribuie și ea la poluarea cu plastic.

Boryana Levterova, co-fondatoarea Infinity Toy Box, susține că în industria jucăriilor pentru fiecare milion de dolari din vânzări se folosesc circa 40 de tone de plastic.

Cea mai mare problemă este că majoritatea jucăriilor nu sunt reciclabile din cauza compoziției lor, iar pe deasupra, aproape o treime dintre părinți au recunoscut că au aruncat jucării în „perfectă stare”.

Închiriatul jucăriilor ajută atunci când vine vorba de curățenia în cutia cu jucării a copilului, scutește drumul la magazin, iar în cazul Infinity Toy Box chiar și asamblarea, dacă este necesară.

Mai mult, după ce copiii se plictisesc de jucăriile pe care le au, părinților le este mult mai ușor să le dea mai departe sau să le vândă.

Evertoys este prietenos și cu bugetul, întrucât este mai avantajos să închiriem decât să închiriem, mai ales că valoarea totală a unei cutii Evertoys este de 4-5 ori mai mare decât abonamentul lunar.

Puteți citi mai multe despre acest subiect pe The Recursive.