De 13 ani, oameni din peste 190 de țări se unesc într-un efort global pentru 31 de zile de a înlocui paharele de unică folosință, sticlele de plastic și foliile de plastic alimentare.

În 2023, s-au alăturat peste 89 de milioane de participanți în cadrul campaniei globale Plastic Free July , care au evitat o cantitate masivă de 240 de milioane de kilograme de deșeuri din plastic.

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), aproximativ 36% din tot plasticul produs este utilizat în ambalaje, inclusiv produse din plastic de unică folosință pentru containere de alimente și băuturi, iar aproximativ 85% din acestea ajung la gropile de gunoi.

Pe măsură ce negocierile pentru tratatul ONU privind plasticul se apropie de etapele finale, un sondaj recent a constatat că aproape nouă din zece persoane sunt în favoarea unor reguli globale care să interzică plasticul.

”Știm că eforturile de reciclare și curățare nu sunt suficiente pentru a opri creșterea cantității de poluare cu plastic care ajunge la gropile de gunoi, în mediu și, în cele din urmă, în oceanele lumii. Trebuie să închidem robinetul de plastic acum, iar Plastic Free July este ocazia perfectă pentru ca toată lumea să se implice. În această acțiune globală este vorba de angajamentul de a evita unul dintre cele „Top 3”produse de plastic de unică folosință sau alt articol de plastic care dăunează planetei. Scopul principal este ca fiecare dintre noi să se implice în această campanie pentru că există atât de multe alegeri sustenabile”, a declarat Rebecca Prince-Ruiz, Director Executiv al Plastic Free Foundation.

În ultimii 13 ani, provocarea Plastic Free July coordonată de Fundația Plastic Free July a activat o mișcare socială globală de oameni dedicați schimbării. Numai în ultimii 5 ani, participanții au evitat 10 miliarde de kilograme de deșeuri menajere, mai mult decât unele dintre cele mai mari eforturi de curățare din lume combinate.

Pentru a lua un angajament fără plastic și pentru a găsi idei și soluții utile, vizitează site-ul www.plasticfreejuly.org.