De la lansare proiectului și până la finalul anului 2024, peste 3,36 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatori, iar RetuRO a predat către reciclatori o cantitate de 231.300 de tone de ambalaje. Din decembrie 2023 și până în decembrie 2024, peste 3,2 mld de ambalaje SGR au intrat în stațiile de reciclare, reprezentând 95% din cantitatea colectată.

Care sunt județele-campion la returnare

Pentru că aici este concentrată și cea mai mare parte din populație, Bucureștiul a fost campion la returnarea ambalajelor în luna decembrie, astfel că au fost depuse la RVM-uri peste 28,4 milioane de ambalaje din plastic, 12 milioane de ambalaje de metal și peste 10 milioane de ambalaje de sticlă.

Urmează Ilfov, cu peste 8,8 milioane de ambalaje de plastic, 3,4 milioane de ambalaje de metal și 3 milioane de ambalaje de sticlă, iar pe locul 3 este județul Timiș, cu peste 8 milioane de ambalaje din plastic, 4,5 milioane de ambalaje de metal și peste 2,2 milioane de ambalaje din sticlă. Cluj și Constanța au fost și ele printre județele harnice care au trimis spre colectare și reciclare milioane de ambalaje și care au contribuit la un mediu mai curat.

În total în luna decembrie au fost returnate peste 177 de milioane de ambalaje din plastic sau 6,1 tone, 84,5 milioane de ambalaje din metal sau 1,1 tone, respectiv 63,7 milioane de ambalaje din sticlă sau 16 de tone.

Câte ambalaje au fost reciclate în 2024

În 2024 au fost predate către reciclatori peste 1,85 miliarde de ambalaje din plastic, dintre care au fost reciclate 1,84 miliarde, peste 759 de milioane de ambalaje din metal, dintre care a fost reciclată aproape toată cantitatea, respectiv peste 592 de milioane de ambalaje din sticlă, dintre care au fost reprocesate 589 de milioane de unități.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.