Potrivit BGR, compania susține că sub scoarța terestră se poate găsi o sursă de energie curată pe care o putem folosi, iar aceasta s-ar găsi în cantități importante.

Quaise Energy își dorește să foreze aproximativ 20 de kilometri în scoarța Pământului, unde va putea găsi sursa de energie care ar putea alimenta orașe întregi.

În primul rând, compania trebuie să găsească o modalitate de a săpa 20 de kilometri în interiorul Pământului, întrucât la acea adâncime se găsesc roci extrem de dure.

Apoi, există problema căldurii și a presiunii, din moment ce pe măsură ce săpăm mai adânc în scoarța terestră, cresc și acești doi factori, iar mașinăriile pe care le avem în prezent la dispoziție nu ne pot ajuta să ajungem la ținta propusă.

Echipa de la Quaise Energy are un as în mânecă, sub forma unei platforme de forare pe bază de girotron (un girotron este o clasă de tuburi de vid cu fascicul liniar de mare putere care generează unde electromagnetice cu unde milimetrice prin rezonanța ciclotronică a electronilor într-un câmp magnetic puternic), adică un sistem de forare cu unde milimetrice.

Oamenii de știință au speculat această idee mai mulți ani, însă această companie se pare că a reușit să implementeze ideea, iar procesul implică transmiterea de unde cu frecvență ridicată în rocă, lucru care o încălzește și o vaporizează.

Quaise plănuiește să sape atât cât poate folosind mașinăriile tradiționale, iar în momentul în care roca devine prea dură, vor folosi sistemul modern.

Mai multe companii au început să cerceteze posibilitatea de a utiliza surse de energie aparent inepuizabile, precum energia prin fuziune nucleară sau energia geotermală, însă aceste teorii nu au fost încă demonstrate.

Nu este încă foarte clar dacă echipa de cercetători va putea să-și atingă obiectivele, întrucât a fost destul de tăcută cu privire la viabilitatea soluției pe care a propus-o, dar dacă vor reuși, acest lucru ar putea însemna că vom avea noi surse de energie curată pe care să le exploatăm.

Quaise Energy a declarat că își dorește ca prima platformă de forare cu unde milimetrice să fie gata până în anul 2024.