Conform The Guardian, cercetătorii sunt de părere că, prin accelerarea procesului de eroziune al rocilor, am putea elimina milioane de tone de emisii de carbon din atmosferă, deoarece aceste emisii pot fi blocate în pudra de rocă formată în urma frecării ghețarilor.

În plus, s-a descoperit că împrăștierea pudrei respective pe terenurile agricole din Danemarca a dus la o calitate mai bună a culturilor și la o recoltă mai bogată. În Groenlanda, mișcarea calotei glaciare produce în jur de un miliard de tone de praf de rocă anual, care se scurge sub formă de noroi.

În vreme ce cercetătorii sunt de acord că ar trebui să încetăm să mai eliberăm emisii în atmosferă pentru a opri schimbările climatice, captarea unei părți din CO2-ul care se află deja acolo este critică pentru a evita cele mai devastatoare efecte asupra climei.

„Pudra de rocă s-a adunat în Groenlanda în ultimii 8.000 de ani. Toate terenurile agricole de pe planetă ar putea fi acoperite cu aceasta substanță”, susține profesorul Minik Rosing de la Universitatea din Copenhaga.

Potrivit estimărilor echipei de cercetători, în jur de 250 de kilograme de emisii ar putea fi captate într-o tonă de material de rocă, iar în plus, împrăștierea lui pe toate suprafețele agricole din Danemarca ar duce la captarea a 27 de milioane de tone de emisii.

Un alt studiu a demonstrat că împrăștierea prafului respectiv pe terenurile unde au fost crescute culturi de porumb și cartofi au îmbunătățit recolta cu 24, respectiv 19%.