Pentru fiecare kilogram de ciment produs se elimină în atmosferă 0,9 kilograme de dioxid de carbon, însă aceste cifre s-ar putea îmbunătăți drastic cu ajutorul noilor tehnologii care contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon generate de producția cimentului, arată o analiză efectuată de Industry Link.

Noile soluții și tehnologii ar putea reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon, cu până la 90%.

Industria cimentului din Europa și-a propus să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, prin regândirea modelului operational și de producție a cimentului, dar mai ales prin înglobarea în procesele sale a noilor soluții și tehnologii care ar putea reduce cu până la 90% emisiile de dioxid de carbon generate de producția cimentului. Industria producătoare de ciment este răspunzătoare pentru 8% din emisiile globale de dioxid de carbon.

Folosirea de combustibili alternativi în producția de ciment, în special a reziduurilor municipale, biomasei, deșeurilor multiindustrie, este prima si cea mai la indemana soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conform asociației producătorilor europeni de ciment, emisiile de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu 42% prin folosirea tehnologiei care permite capturarea, utilizarea si stocarea dioxidului de carbon. În cadrul acestui proces, dioxidul de carbon este capturat din atmosferă, și stocat fie pentru reutilizare, fie pentru depozitare pe termen lung în locuri special amenajate.

O altă tehnologie care ar putea ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon este calcium looping, aceasta permițând reducerea emisiilor cu 90%, prin extragerea dioxidului de carbon din gazele generate de o fabrica producătoare de ciment, printr-o serie de procese chimice precum carbonatarea și calcinarea.

Aplicații pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dezbătute la conferința CarbonZero

CarbonZero, conferința internațională care dezbate cele mai noi soluții și tehnologii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, are loc anul acesta în noiembrie la Lisabona în Portugalia, și reunește factori de decizie din cadrul companiilor producătoare de ciment, producători de echipamente și tehnologii, precum și profesioniști din domeniul inovării, cercetării, dezvoltării și mediului.

HeidelbergCement (Germania), Holcim (Franța), Titan Cement (Grecia), Cementos Argos (Columbia) sau Dalmia Cement (India) sunt doar câteva dintre cele mai influente companii care se alătură anul acesta conferinței CarbonZero și care se vor concentra pe identificarea celor mai bune soluții ecologice pentru industria cimentului.

Conferința are ca subiect scăderea emisiilor de carbon prin folosirea de combustibili alternativi în producția de ciment, în special, a reziduurilor municipale, biomasei, deșeurilor multiindustrie, dar și prin reciclare, prin repunerea în circulație a resturilor din procesul de fabricare a cimentului, deșeurilor din construcții sau inventarea unor materiale noi, nepoluante.

“Mâine a venit deja, e aici. Discuțiile sterile despre ce ar trebui făcut nu generează schimbarea, iar noi suntem aici ca să punem lucrurile în mișcare. Avem multe etape de parcurs la o viteză amețitoare dacă vrem ca anul 2050 să ne găsească cu temele făcute. CarbonZero va fi o experiență generatoare de soluții pentru decarbonizarea prin tehnologie și soluții actuale. Deșeurile de astăzi se transformă în materia primă de mâine”. declară Beatrice Ene, director general, Industry Link, organizatorul conferinței.