Potrivit AZO Cleantech, investiția de 20 de milioane de lire sterline a fost realizată de TCE, unul dintre cei mai mari furnizori de carbonat de sodiu (sodă), sare și bicarbonat de sodiu din Europa.
Fabrica va putea capta până la 40.000 de tone de dioxid de carbon pe an, echivalentul a 20.000 de mașini. Prin sechestrarea emisiilor de carbon, TCE își va reduce amprenta de carbon cu peste 10%.
Emisiile de carbon eliberate în urma procesului de generare a energiei vor fi purificate la nivel alimentar și farmaceutic pentru a putea fi folosite ca materie primă la producția de bicarbonat de sodiu, care va fi denumit Ecokarb.
Procesul este în prezent brevetat în UK, urmând să fie recunoscut și de alte țări după aprobare.
Ecokarb va fi exportat în aproximativ 60 de țări din lume și va fi folosit în hemodializă pentru tratarea pacienților care suferă de boli renale.
Fabrica de captare a carbonului a primit un sprijin de 4.2 milioane de lire sterline din partea Departamentului de Afaceri, Energie și Strategie Industrială.
Martin Ashcroft, director general la Tata Chemicals Europe, a declarat că „finalizarea fabricii pentru captarea și procesarea carbonului ne permite să ne reducem emisiile de carbon, iar în același timp, să ne asigurăm rezerve pure de dioxid de carbon, materie primă critică ce ne va ajuta să ne creștem exporturile de produse farmaceutice din lume.
„Acest lucru marchează un punct important în ce privește tranziția noastră către emisii reduse de carbon și ne va ajuta să dezvoltăm tehnici de fabricare mai sustenabile care să fie aplicate la nivel global”, a adăugat el.
Comentezi?