Conform unui noi studiu publicat de WWF, 88% din speciile marine de animale sunt afectate de contaminarea severă cu plastic a oceanelor. De asemenea, arată raportul, majoritatea acestor animale au și înghițit bucăți de plastic, ceea ce poate ajunge ulterior și la noi, oamenii, pentru că sunt specii pe care le consumăm.

Studiul a fost realizat împreună cu Institutul Alfred Wegener din Germania și a compilat alte 2.590 de surse științifice. A dorit să măsoare impactul plasticului și microplasticului din oceane.

WWF arată că substanța „a ajuns în orice parte a oceanului, de la suprafața mărilor până pe fundul oceanelor, de la poli, până pe malul apei și pe insule îndepărtate. De asemenea, plasticul ar fi detectabil în planctonul din cele mai mari balene.

WWF indică faptul că 2.144 de specii marine sunt afectate de poluarea habitatului lor natural cu plastic, iar multe dintre acestea înghit materialele. 90% din păsările marine înghit cantități de plastic și 52% dintre țestoase.

În plus, animale marine sau așa-numitele „fructe de mare” consumă plastic din greșeală și acesta ajunge și la oameni. Conform raportului, producția de plastic se va dubla în următorii 10 ani, ceea ce va duce la o creștere de 4 ori a poluării cu plastic din oceane.

Cele mai amenințate habitate marine sunt Marea Galbenă, Marea Chinei de Est și Marea Mediterană. Eirik Lindebjerg de la WWF a spus că pescuitul contribuie cu foarte multă poluare, mai ales pentru că folosește de multe ori materiale de unică folosință.

„Plasticul a devenit din ce în ce mai ieftin, iar producătorii fabrică cantități din ce în ce mai mari. Din acest motiv au creat produse de unică folosință care poluează”, a spus Lindebjerg.