Aceasta este lista întocmită de Green Start-Up de patru cărți care te pot învăța cum să devii un individ mai responsabil și cum acțiunea colectivă poate salva planeta și ne poate oferi un viitor mai verde.

Losing Earth: A recent history, de Nathaniel Rich

Această carte poate fi o alegere bună pentru cei care vor să afle cum istoria noastră recentă, mai exact cea de după revoluția industrială, a schimbat cursul climei planetei noastre.

Publicată în 2019, această carte menționează și cercetările realizate de experți de-a lungul anilor, însă care au fost ignorate de politicieni, până când a fost mult mai greu să acționăm.

Totodată, această carte poate fi un exemplu bun al zicalei „cei ce nu-și cunosc istoria sunt condamnați să o repete”. Chiar și în prezent, cercetătorii dau publicității studii anuale care evidențiază ce se poate face și ce acțiuni au fost ignorate pentru a îmbunătăți situația din punct de vedere climatic.

Cartea lui Nathaniel Rich poate fi, așadar, un reminder pentru ceea ce s-ar putea întâmpla, dacă oficialii și companiile vor continua să evite semnalele date de cerceători.

Revolutionary Power: An Activist’s Guide to the Energy Transformation

Această carte, scrisă de Shalanda Baker, este despre un sistem curat și sustenabil de energie, însă este în egală măsură și despre importanța pe care un astfel de sistem energetic o are pentru comunitățile vulnerabile.

Studiul de caz al autorului este Uraganul Maria și efectele pe care l-a avut asupra mai multor comunități pe care acesta le-a lovit, din punct de vedere energetic.

Descoperirile autoarei sugerează faptul că nu s-a acordat ajutor în mod egal comunităților de culoare și celor de cetățeni caucazieni pe parcursul penei de curent care a ținut aproape un an în Puerto Rico, după fenomenul meteo extrem.

Tot ea este de părere că, din cauza acestui lucru, minoritățile trebuie să lupte pentru crearea unui sistem energetic care să fie echitabil pentru toți oamenii, indiferent de rasă, sex, religie sau alți factori.

Experiența Shalandei ca avocat pentru dreptate energetică și avocat în general a ajutat la conceperea acestei cărți care poate ajuta oamenii să creeze un sistem energetic curat și just.

New York 2140, de Kim Stanley Robinson

Mai degrabă o carte science-fiction, dar bazată pe o climă în continuă schimbare, New York 2140 pune în lumină un posibil viitor sumbru pe care îl poate avea una dintre cele mai cunoscute metropole din lume.

New yorkezii care trăiesc în acest viitor posibil trebuie să se deplaseze prin oraș cu ajutorul canalelor de navigație, în loc de metrou sau taxiuri, iar zgârie-norii sunt mai degrabă insule care adăpostesc oamenii de apele în creștere.

Probabil ți-ai dat seama deja pe ce se bazează această carte, întrucât creșterea nivelului mării ne pune în pericol mai multe orașe din lume și chiar și țări, printre care se numără Veneția și Olanda.

Deși această carte nu reprezintă realitatea așa cum o cunoaștem noi astăzi, ea poate fi un memento sumbru al evenimentelor ce ne așteaptă într-un viitor nu foarte îndepărtat, dacă nu vom acționa pentru a opri și inversa încălzirea globală.

The sixth extinction: An unnatural history

Această carte, scrisă de Elizatbeth Kolbert, menționează cele cinci evenimente de extincție în masă care au avut loc în ultimii aproximativ 500.000 de ani, care au redus dramatic varietatea de specii care trăiesc în ecosistemele planetei noastre.

Cartea se vrea a fi mai degrabă o premoniție a unui posibil al șaselea eveniment de extincție în masă și ce ar putea însemna acesta pentru planetă, pe măsură ce cercetătorii monitorizează situația ecosistemelor.

Deși evenimentele precedente de extincție în masă nu au fost cauzate de noi, oamenii, un al șaselea astfel de fenomen ar fi cauzat în mare parte din vina noastră, astfel că trebuie să ne întrebăm dacă modul în care trăim și utilizăm resursele în prezent este cel corect față de faună și floră.

Prin conservarea și protejarea speciilor și ecosistemelor vulnerabile și prin utilizarea responsabilă a resurselor pe care le avem la dispoziție, putem preveni apariția unui al șaselea eveniment de dispariție în masă.

Acestea sunt câteva dintre multele cărți despre schimbări climatice și cum aceste evenimente ne schimbă cursul vieții, dar și pe al celorlalte specii care populează planeta.