Noua soluție are o amprentă de carbon estimată la numai 7 kg CO2 eq./m2 (pentru un substrat cu o grosime de 4 mm), ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 40% față de produsul Saint-Gobain Glass european de bază.

Mai multe loturi de producție au fost finalizate în prima jumătate a anului 2022, combinând utilizarea de energie electrică regenerabilă cu un conținut ridicat de sticlă reciclată (aproximativ 70% cioburi de sticlă, dintre care 55% reprezintă cioburi de sticlă colectate extern).

ORAÉ în gama de produse Saint-Gobain Glass

Saint-Gobain Glass a introdus noul substrat de sticlă cu emisii reduse de carbon ORAÉ în portofoliul său de soluții începând cu sticla cu control solar din gama COOL-LITE XTREME.

Aceasta a fost selectată pentru a integra noul substrat ORAÉ datorită tehnologiei sale avansate de depunere cu control solar care reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de răcire, încălzire și iluminare necesare pe durata de viață a clădirii.

COOL-LITE XTREME ORAÉ este o combinație perfectă între performanță și durabilitate, contribuind atât la reducerea carbonului încorporat, cât și a celui operațional.

Un studiu realizat în 2022 de Saint-Gobain Glass în parteneriat cu firma de consultanță în inginerie Arup a dezvăluit importanța analizării și acționării în paralel asupra acestor doi parametri pentru a reduce amprenta de carbon a clădirilor.

Indiferent de proiectul în care este specificat, noul substrat va fi disponibil pentru toate foile de sticlă COOL-LITE XTREME ORAÉ care compun vitrajele termoizolante.

Pentru a asigura disponibilitatea stocurilor și livrarea în timp util a comenzilor de sticlă cu conținut redus de carbon ORAÉ, au fost demarate procese de producție în trei țări: Franța, Spania și Germania.

O oportunitate pentru sectorul construcțiilor

În prezent, industria construcțiilor este responsabilă pentru aproape 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și se află în centrul provocărilor legate de decarbonizare.

În plus, conform studiului realizat împreună cu Arup menționat mai sus, fațadele reprezintă până la 20% din carbonul încorporat al unei clădiri.

Acționând asupra impactului total al sticlei, putem obține o scădere semnificativă a amprentei de carbon a clădirilor, continuând, în același timp, să asigurăm beneficiile esențiale precum lumina naturală și confortul termic pentru ocupanți. Acest lucru confirmă rolul-cheie pe care ORAÉ îl va juca în promovarea unei industrii durabile și în accelerarea dezvoltării economiei circulare, cu emisii reduse de carbon.

Trei parteneri importanți din domeniul imobiliar - Bouygues Immobilier, Icade Santé și Nexity – au decis deja să utilizeze sticla COOL-LITE XTREME ORAÉ în proiectele lor.

Bouygues Immobilier o va integra în cadrul proiectului său de clădiri de birouri Kalifornia (Hauts-de-Seine, Franța). Icade Santé o va instala la Polyclinique du Parc, administrată de Grupul Elsan în Caen (Calvados, Franța). Nexity o va utiliza în cadrul proiectului de reabilitare Carré Invalides (Paris, Franța).