De Ora Pământului 2023, WWF (World Wide Fund for Nature) lansează provocarea ca toți oamenii să se oprească din rutina zilnică și să dăruiască o oră pentru Pământ, în fiecare lună.

O oră, în care alături de familie sau prieteni pot să facă ceva care să aibă legătură cu protecția naturii: gătit cu ingrediente locale, reciclarea unei haine vechi sau plantarea unui copac.

”An de an, Ora Pământului oferă oamenilor din toată lumea oportunitatea de a-și arăta grija față de natură și de a-i ajuta pe alții să înțeleagă importanța vitală pe care o are în viața noastră. Este important ca fiecare dintre noi să facă ceva mic pentru Planetă pe o perioadă mai lungă de timp. Astfel, avem o șansă să oprim degradarea naturii, pentru bunăstarea noastră și pentru generațiile viitoare. Împreună, putem transforma o singură Oră a Pământului în mii și milioane de acțiuni de impact pentru casa noastră comună. Este important să ne unim eforturile și să fim împreună pentru crearea unui viitor sustenabil”, a declarat Orieta Hulea, director general WWF România.

WWF România organizează de Ora Pământului diverse acțiuni care ajută la restabilirea echilibrului naturii. Toate școlile din România sunt invitate să organizeze acțiuni simbolice dedicate planetei, care să creeze experiențe distractive, memorabile și accesibile tuturor elevilor.

Pachetul educațional lansat anul acesta de WWF România ajută elevii să înțeleagă ce înseamnă să aibă grijă de planetă, fie că acumulează informații noi, se reconectează cu natura, restaurează habitatele degradate sau inspiră comunicatea locală să aibă grijă de Pământ.

Sâmbătă, 25 martie 2023, între orele 10:00 – 14:00, WWF România invită toți iubitorii de natură la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” din București, pentru a sărbători Ora Pământului și pentru a se (re)conecta cu natura. Participanții vor desfășura activități de primăvară: tăierea lăstărișului, greblarea frunzelor și se vor bucura că împreună pot face mai mult și mai bine.

Toate evenimentele pe care le va desfăṣura WWF în acest an sunt prezentate pe site-ul oficial al campaniei din România.

“De Ora Pământului 2023, vrem să lansăm un obicei nou, acela de a dărui o oră pentru Pământ, în fiecare lună. O oră în care, singuri sau alături de familie și prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecția naturii: putem să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură. Ora Pământului 2023 este o ocazie de a ne arăta grija față de natură și de a-i ajuta pe alții să înțeleagă importanța vitală pe care o are în viața noastră. Dacă trezim conștiința ecologică în oameni, avem o șansă să oprim degradarea naturii, pentru bunăstarea noastră și pentru generațiile viitoare. Împreună, putem transforma o singură Oră a Pământului în mii și milioane de acțiuni de impact pentru casa noastră comună. Este important să ne unim eforturile și să fim împreună pentru crearea unui viitor sustenabil”, a declarat Hanny Bratu, director marketing WWF România.

Biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură. Mai mult de 50% din PIB-ul global depinde de bunurile și serviciile pe care ecosistemele naturale le generează.

La nivel global, un milion de specii sunt amenințate cu dispariția, iar sănătatea ecosistemelor de care depindem se deteriorează mai rapid ca niciodată. La nivel European, situația este similară, 81% dintre habitatele protejate și 63% dintre specii au o stare de conservare precară. Pentru a limita degradarea naturii, protecția ariilor naturale nu este suficientă, este important să investim în reconstrucție ecologică la scară largă.

”Soluțiile pentru multe dintre problemele societății noastre le putem găsi în natură, în modul în care natura funcționează. Dacă vrem să nu suferim de pe urma inundațiilor trebuie să fim conștienți că din când în când, râurile se revarsă în luncile lor naturale și acolo unde se revarsă formează bălți de unde ne procurăm peștele iar noi nu ar trebui să locuim acolo unde riscul de inundații este ridicat. Dacă vrem să nu suferim de prea puțină apă trebuie să fim conștienți că apa este de multe ori o resursă limitată și nu avem luxul să o utilizăm excesiv, limitând accesul la apă a altor utilizatori sau riscând secarea lacurilor. Acțiunile pe care ar trebui să le facem pentru protecția și refacerea ecosistemelor degradate nu sunt doar pentru natură ci și pentru a asigura resursele și condițiile adecvate pentru viitorul nostru”, a declarat Camelia Ionescu, manager Program Ape WWF România.

Pentru a ajuta protecția și refacerea naturii, în iunie 2022, Comisia Europeană a lansat o propunere legislativă care ar trebui să susțină reconstrucția ecologică a ecosistemelor degradate în toate statele Uniunii Europene.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni ṣi peste 2.100 companii din Sydney au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faṭă de una dintre cele mai mari probleme actuale: încălzirea globală.

Din 2008, Earth Hour a devenit o miṣcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.