World Economic Forum menționează că în fiecare an, aproximativ 300 de milioane de tone de plastic sunt produse, iar jumătate dintre ele reprezintă plastic de unică folosință, cum ar fi recipiente pentru mâncare, ambalaje pentru alimente sau pungi pentru cumpărături.

Un impact negativ îl au cele aproape 8 milioane de tone de plastic care ajung în mări și oceane în fiecare an, unde pot fi ingerate de pești care pot ajunge mai târziu pe o farfurie.

Cantitatea de plastic care ajunge în apele din lume crește în fiecare an, iar dacă nu reușim să oprim acest proces, până în 2025 circa 17 milioane de tone de plastic ar putea ajunge în mări și oceane anual.

Global Plastic Innovation Netowrk, un program lansat de Global Plastic Action Partnership și UpLink, caută inovatori care pot oferi soluții pentru problema poluării cu plastic.

Global Plastic Innovation Network este un proiect susținut financiar prin fonduri guvernamentale oferite de Departamentul de Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale al Marii Britanii și de Afaceri Mondiale Canada.

Opt companii fac deja o diferență cu privire la managementul deșeurilor din plastic și au venit cu noi idei prin care să combată poluarea cu plastic.

Una dintre ele este Plastic Fischer, o companie care a dezvoltat sisteme de colectare a plasticelor din râuri, iar unele dintre aceste sisteme deja funcționează în Bali.

Sistemele lor ușor de implementat în majoritatea locațiilor de pe glob, datorită ușurinței cu care operează și a simplității mecanismelor.

Diwama este o companie care oferă soluții software și hardware pentru fabricile care sortează deșeurile.

Sistemul folosește un sistem de inteligență artificială pentru recunoașterea imaginii care asistă la sortarea deșeurilor și la managementul lor.

Waste Bazaar este un program inovator care activează în Nigeria și oferă servicii de colectare și reciclare. Compania utilizează o aplicație de smartphone care le permite utilizatorilor să localizeze cea mai apropiată stație de reciclare, unde pentru fiecare deșeu reciclabil pe care îl aduc vor primi „credite verzi”.

O altă inovație în lupta cu poluarea cu mase plastice vine din partea TONTOTON, o companie care funcționează printr-un sistem în care comunități din Vietnam și Cambodgia își câștigă existența prin colectarea deșeurilor de orice fel din jurul comunităților unde trăiesc.