Potrivit New Atlas, cercetătorii de la Universitatea Metropolitană din Tokyo au dezvoltat un nou compus care poate elimina carbonul din atmosferă cu o eficiență de 99% și poate face acest lucru cel puțin de două ori mai rapid decât orice altă tehnologie disponibilă în acest moment.

Tehnologiile de captare directă a carbonului se bazează pe aspirarea acestuia din atmosferă sau prin sechestrarea lui atunci când acesta este eliberat pe coșurile fabricilor, el fiind mai apoi pompat înapoi în pământ.

Echipa de cercetători a descoperit că poate folosi diamină izoforonă (IPDA) pentru a absorbi emisiile de carbon foarte eficient.

În testele lor, compusul a reușit să absoarbă 99% din carbonul din aer cu o concentrație de 400 de părți per milion, care reprezintă aproximativ nivelul de concentrație care se află în prezent în atmosferă.

Procesul a avut loc de două ori mai rapid decât prin metodele tradiționale, eliminând 201 milimoli de CO2 pe oră per mol de compus.

Gazul a fost separat în fulgi de material de acid carbamic, care puteau fi eliminați din lichid destul de ușor. La nevoie, materialul rezultat putea fi transformat înapoi în dioxid de carbon gazos prin încălzirea la 60 de grade Celsius, care ar fi permis reutilizarea diaminei izoforone lichide.

Carbonul care a fost eliminat poate fi stocat sau întrebuințat pentru anumite procese industriale, în formă solidă sau gazoasă.

Întrucât în fiecare an sunt eliberate 30 de miliarde de tone de dioxid de carbon, întrebarea este dacă această soluție poate fi scalată pentru a putea face o diferență reală.

În prezent, cea mai mare fabrică de eliminare a carbonului poate absorbi 4.000 de tone de dioxid de carbon pe an, astfel că nu poate face singură față.

De aceea, trebuie să scalăm și să combinăm poate tehnologiile de eliminare a carbonului pe care le avem la dispoziție pentru a putea curăța aerul pe care îl respirăm.