Este un dezechilibru care afectează nu doar sănătatea omenirii, dar și a mediului înconjurător. În prezent, industria alimentară este responsabilă pentru 22% din emisiile de gaze cu efect de seră.

În acest context, alimentația sustenabilă devine o soluție care reușește să echilibreze toate perspectivele: să încurajeze o utilizare mult mai eficientă a resurselor, astfel încât hrana să fie accesibilă tuturor, iar impactul negativ asupra mediului să fie redus. Însă, în ciuda beneficiilor sale și a contextului în care ea devine din ce în ce mai necesară, alimentația sustenabilă pare inaccesibilă pentru consumatori. Pare că se limitează doar la produse certificate sau plant-based, pare că este o dietă specifică sau că este costisitoare.

Dar, în realitate, este foarte ușor pentru consumatori să facă alegeri sustenabile pentru alimentația lor sau să gătească sustenabil, și cu o multitudine de beneficii: pot învăța să își planifice mult mai bine cheltuielile pe mâncare, să își eficientizeze propriile bugete contribuind la combaterea risipei alimentare, să își diversifice alimentația și să își exploreze creativitatea în bucătărie într-un mod constructiv, adoptând un stil de viață echilibrat.

Promovarea beneficiilor alimentației sustenabile este una dintre misiunile Electrolux, care își propune să demonstreze că toate barierele pe care consumatorii și le pun atunci când vor să gătească sau să mănânce sustenabil sunt doar mituri.

Astăzi, de Ziua Sustenabilității în România, Electrolux propune o serie de soluții pentru a încuraja un comportament responsabil în rândul consumatorilor, cu minimum de efort, și cu o îmbunătățire a stilului de viață datorită tehnologiilor dezvoltate pentru sustenabilitate.

MIT: A găti sustenabil este greu

Într-o bucătărie intuitivă, orice experiență de gătit are loc fără efort, iar Electrolux dezvoltă constant funcționalități și tehnologii prin care poți găti foarte ușor și rapid și care să îți creeze un spațiu culinar extrem de intuitiv și creativ.

De exemplu, gama de cuptoare SteamPro 900 cu funcția sa Steamify® folosește tehnologia aburului, astfel încât printr-o simplă apăsare de buton, să poți rumeni, coace, sau găti preparate din cele mai diverse. Cuptoarele au setări prestabilite de temperatură și timp de gătire pentru multe preparate standard, care includ carne, legume, pește, deserturi, patiserii.

De asemenea, plitele cu inducție Electrolux sunt concepute astfel încât să ai o experiență cât mai plăcută cu gătitul. Dacă preferi să gătești rețete rapide precum, poți alege o plită cu inducţie Electrolux cu amplificare de putere pentru a grăbi gătitul, sau cu zone dedicate pentru gătit la wok, excelente pentru a pregăti stir fry-uri pentru întreaga familie. Alternativ, plitele cu inducţie cu zone flexibile permit unirea a două zone individuale într-una mai mare pentru vase de gătit de dimensiuni mari, dacă vrei să eficientizezi procesul de gătit.

În sprijinul experiențelor culinare fără efort vin și cele mai moderne tehnologii de monitorizare a procesului de gătit. De exemplu, Plita SensePro® este prevăzută cu un senzor wireless, care măsoară temperatura din interiorul preparatelor. Indiferent de modul în care vrei să gătești, senzorul și instrucțiunile îți vor da încrederea să încerci orice rețetă, oricât de dificilă ar părea. În același timp, cuptorul CookView® 900 este prevăzut cu conexiune Wi-Fi și o cameră video internă, care îţi permite să urmărești ce se întâmplă în spatele ușii. Iar accesând aplicaţia My Electrolux Kitchen pe smartphone-ul tău, poţi face reglaje în timp real în ceea ce privește temperatura și durata gătirii.

MIT: Alimentația sustenabilă nu are gust

Un preparat sustenabil poate fi la fel de creativ și versatil la nivel de gust ca orice alt tip de preparat. Iar obținerea gustului simplu, autentic al ingredientelor a reprezentat dintotdeauna principiul pe baza căruia tehnologiile Electrolux au fost create. Astfel, gama de cuptoare cu abur de la Electrolux s-a dezvoltat constant de-a lungul timpului, oferind consumatorilor posibilitatea de a explora gusturi din cele mai diverse, păstrând în același timp, nutrienții și aromele naturale ale ingredientelor.

În plus, considerată a fi cel mai important progres tehnologic în bucătărie de la apariția cuptorului cu microunde, tehnica de gătire Sous Vide este extrem de apreciată pentru inovațiile aduse în bucătărie. Astfel, Electrolux a creat cuptorul CombiSteam SousVide, perfect pentru a explora noi retete, în care aromele și substanțele nutritive ale fiecărui ingredient sunt valorificate la maximum. Împreună cu sistemul profesional cu abur Full Taste, veți putea menține aceeași temperatură scazută pe întreaga durată a gătirii preparatelor, iar datorită mediului vidat, alimentele își vor păstra textura și substanțele nutritive. Mai mult, aromele pot fi intensificate și pot fi create gusturi noi, adăugând în pungile vidate plante aromatice sau condimente.

MIT: Alimentația sustenabilă necesită bugete foarte mari

O alimentație sustenabilă înseamnă și o alimentație bazată pe principiile combaterii risipei alimentare. Electrolux își concentrează toate eforturile pe dezvoltarea de soluții de conservare a alimentelor care să contribuie la reducerea risipei alimentare și să asigure calitatea alimentelor pe termen lung. De exemplu, prin alegerea unui frigider performant, durabil în timp, consumatorii pot avea mai puține puţine sesiuni de cumpărături pe lună, deoarece alimentele rămân proaspete mai mult timp și astfel evităm risipa alimentară.

În 2021, Electrolux a lansat un produs inovator – frigiderul cu inverter NutriFresh, ce menține temperatura produselor stabilă, reduce pierderile de apă și asigură o umiditate mai ridicată pentru a menține alimentele proaspete mai mult timp, folosind cu o treime mai puțină energie decât alte frigidere de pe piață.

În plus, prin Tehnologia TwinTech® No Frost, frigiderele Electrolux asigură nivelul optim de umiditate pentru a menţine aromele, textura şi prospeţimea alimentelor mai mult timp. Un sistem răceşte congelatorul fără acumulări de gheaţă, iar celălalt asigură o temperatură stabilă în frigider, fără a usca alimentele.

Tot în sprijinul combaterii risipei alimentare și a unei planificări eficiente a cumpărăturilor săptămânale, vine și sistemul inovator de depozitare de pe ușa interioară CustomFlex® . Datorită capacității sale de stocare mărită, poți personaliza mult mai ușor spațiul disponibil, poți depozita corect alimentele astfel încât să le poți prelungi prospețimea și poți crea spații dedicate pentru alimentele tale preferate.

A face din alimentația sustenabilă, alegerea preferată a consumatorilor până în 2030 este unul dintre cele patru obiective ambițioase de sustenabilitate pe care Electrolux le vizează, ca parte a programului Better Living, facilitând pentru consumatori tehnologiile necesare pentru a avea o bucătărie intuitivă și un stil de viață sustenabil. Mai multe despre acest program, aici.