Captarea directă a carbonului implică absorbția emisiilor prin filtre speciale, iar emisiile respective sunt fie stocate în subteran sau în cărbuni, fie utilizate pentru producția de biocombustibili.
ESG Today scrie că emisiile captate vor fi stocate permanent și nu vor fi folosite pentru producția de combustibili fosili. Viitoarea fabrică a celor de la 1PointFive, numită STRATOS, ar putea fi una dintre cele mai mari unități de captare a carbonului din lume, cu o capacitate anuală de 500.000 de tone de CO2.
Michael Avery, Președinte și General Manager în cadrul 1PointFive, a declarat că „cererea pentru energie în sectorul tehnologiei este în creștere și credem că emisiile reziduale pot fi îndepărtate eficient prin captarea directă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice.”
Microsoft a semnat mai multe acorduri de la începutul lui 2024 pentru a se asigura că va deveni o companie mai sustenabilă și că își va putea reduce amprenta de carbon. Unul dintre aceste acorduri a fost semnat cu startup-ul specializat în îndepărtarea emisiilor de carbon Neustark, care operează 14 unități cu o capacitate totală de 5,000 de tone pe an, iar oficialii companiei au ca obiectiv captarea a milioane de tone de CO2 până în 2030.
Neustark este un startup elvețian care folosește materiale de construcție reciclate din demolări, cum ar fi betonul, pentru a stoca permanent emisiile de carbon captate din atmosferă. Practic, compania combină betonul cu emisiile de carbon lichefiate de la centralele pe biogaz, mineralizând astfel dioxidul de carbon.
În urma procesului sunt produse granule carbonate, care pot fi folosite de companiile de construcții pentru construcția de șosele sau pentru fabricarea betonului sustenabil.
În urma acordului semnat recent cu 1PointFive, Brian Marrs, Senior Director for Carbon Removal and Energy în cadrul Microsoft, a declarat că „pentru a ajunge la o capacitate mare de captare a carbonului necesară industriei, proiectele inovatoare cum este STRATOS sunt esențiale pentru scalarea eforturilor. Captarea directă a carbonului joacă un rol important în misiunea Microsoft de a deveni o companie carbon negative în 2030.”
Comentezi?