Euronews.green scrie că media temperaturilor din mai a fost cu 1.52 de grade Celsius mai ridicată decât media dintre 1850 și 1900, conform experților din cadrul Serviciului Climatic Copernicus (C3S).

Mai a fost și cea mai fierbinte a 12-a lună consecutivă, iar temperatura medie a aerului la nivel global a fost cu 0.65 de grade Celsius mai ridicată decât media înregistrată între anii 1991 și 2020.

Carlo Buontempo, directorul C3S, a declarat că „este șocant, dar nu foarte surprinzător că am atins această serie consecutivă de 12 luni. Deși această serie se va întrerupe la un moment dat, semnalul general al schimbărilor climatice rămâne și nu există o urmă de schimbare în viitorul apropiat în acest sens.”

Experții din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) au declarat că temperaturile oceanelor ce înconjoară Europa au fost și ele cele mai ridicate de până în prezent. În vreme ce El Nino și La Nina au jucat un rol important în schimbarea climei globale, experții sugerează că tot factorul uman este cel decisiv în acest sens.

Începând cu luna iunie, fenomenul meteo La Nina ar trebui să ajute la reducerea temperaturilor oceanelor, schimbând fluxul curenților, presiunea atmosferică și nivelul precipitațiilor.

Secretara generală adjunctă a OMM, Ko Barrett, a declarat că „sfârșitul lui El Nino nu înseamnă că vom avea acum o pauză în ce privește schimbările climatice, pentru că planeta noastră va continua să se încălzească din cauza gazelor cu efect de seră. Temperaturile ridicate ale mărilor și oceanelor vor continua să joace un rol important în următoarele luni.”

„Vremea va continua să devină tot mai extremă din cauza căldurii excesive și a umezelii din atmosferă”, adaugă aceasta.