Potrivit Reuters, drafturile sunt sprijinite de liderii lumii și investitori importanți, dar și de autoritățile de reglementare, care își doresc dezvoltarea unui sistem mai specific de informare cu privire la sustenabilitate decât cel actual.

Acest nou sistem ar putea ajuta la prevenirea dezinformării ecologice din partea companiilor și chiar la prevenirea exagerării rapoartelor acestora de sustenabilitate.

Primul standard face referire la date financiare generale legate de sustenabilitate, în vreme ce al doilea își dorește să obțină informații cu privire la datele climatice de tip „Scope 1-3”, adică date despre emisiile directe ale companiilor, emisiile indirecte rezultate din energia cumpărată și emisii indirecte rezultate din lanțul de aprovizionare.

Criticii acestor noi propuneri susțin că ele nu sunt la fel de ambițioase precum cele ale Uniunii Europene, care cer companiilor informații legate de cum afectează activitatea acestora mediul înconjurător, fenomen cunoscut drept dublă materialitate.

Sue Lloyd, vice-președinte al ISSB, a declarat că noile standarde își doresc să „sprijine nevoile investitorilor, care își doresc să afle mai multe informații despre impactul factorilor de sustenabilitate asupra valorii unei companii, care se referă la valoarea acțiunilor și datoriile nete.”

„Drafturile propuse de ISSB își ating scopul de a afla care este impactul unei companii asupra mediului înconjurător, având în vedere faptul că poluarea are ca rezultat amenzile și potențialele boicoturi ale clienților, care afectează implicit profitabilitatea”, a adăugat Lloyd.

Noile norme ale ISSB pot conlucra cu reglementările UE, a adăugat ea, în vreme ce Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse a SUA (SEC) a propus și ea propriile reguli de informare care sunt similare cu cele prezentate de ISSB.

„Vom lucra îndeaproape cu SEC și UE pentru a încerca să ne apropiem și mai mult propunerile”, a concluzionat Lloyd.