Betonul este responsabil pentru 8% dintre emisiile de dioxid de carbon la nivel global, iar cantitatea de beton produsă se așteaptă să crească de la 4.4 miliarde de tone până la 5.5 miliarde în 2050, motiv pentru care companiile vor să înlocuiască acest material cu alternative mai verzi, dar cel puțin la fel de durabile, pentru a reduce amprenta asupra mediului.

Potrivit Arch Daily, una dintre companiile care vor să facă acest lucru este Iberdrola, o companie spaniolă care lucrează în sectorul energetic și are o rețea de energie electrică de distribuție de peste 1.2 milioane de kilometri.

Iberdrola vrea să-și extindă rețeaua electrică, motiv pentru care a apelat la ajutorul Hyperion Robotics, o companie finlandeză de construcții, și Grupul Peikko, un furnizor finlandez, pentru a utiliza tehnologia de imprimare 3D, care ar trebui să ajute la construcția viitoarelor rețele de energie.

Industria construcțiilor este una dintre cele mai puțin automate industrii, iar lipsa forței calificate de muncă din acest segment ar putea afecta negativ companiile care își doresc să își extindă operațiunile, însă Hyperion Robotics speră să rezolve această problemă cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D a materialelor, care ar trebui să crească eficiența acestui proces și să accelereze procesul construcțiilor.

Imprimarea betonului cu amprentă redusă de carbon la scară largă înseamnă că procesul va fi mai ieftin, mai rapid, mai sigur și mai prietenos cu mediul înconjurător.

Prin acest proces, Hyperion nu doar că vrea să se asigure că este folosit mai puțin beton pentru construcții, cu 75% mai puțin, ci și că roboții sunt aceia care efectuează munca cea mai grea, iar muncitorii trebuie doar să-i supravegheze.

Betonul cu amprentă redusă de carbon al companiei este construit cu ajutorul materialelor ajunse la sfârșitul duratei de exploatare, precum resturi miniere și deșeuri din demolări, care nu doar reduc costul, ci și reduc aproximativ 90% din emisiile de carbon regăsite în aceste materiale.

Prima fundație din lume bazată pe beton imprimat 3D a fost pusă de către cele trei companii, iar Hyperion speră ca aceasta să fie una dintre multe alte fundații pe care să le construiască pentru industria energiei electrice.

Henry Unterreiner, co-fondator la Hyperion Robotics, a declarat că „această fundație [construită cu tehnologie 3D] este foarte specială. A fost proiectată și creată cu ajutorul Peikko și Iberdrola. Fiind prima de acest fel din lume - salvează 75% din materiale - în comparație cu fundațiile tradiționale, care pot fi găsite în fundații de la alte proiecte asemănătoare.”

Imprimarea 3D a betonului este un proces care reduce emisiile de CO2 și simplifică în același timp procesul de fabricație al betonului, iar Hyperion vrea să scaleze procesul pentru a îș putea aplica la mai multe proiecte din industria energetică, sperând ca astfel să reducă amprenta asupra mediului pe care îl au astfel de proiecte, dar și costul și timpul pentru a le construi.

Sursa imaginii: Hyperion Robotics