Potrivit The Recursive, Nasekomo, un startup bulgar, a observat o cerere mai mare de proteine pentru acvacultură și creșterea animalelor pentru consum, iar pentru a face rost de această proteină și să rezolve și o parte din problema deșeurilor, echipa și-a îndreptat atenția către muștele soldat negre.

Compania a început să crească producția pentru proteina sustenabilă pe bază de insecte, cu ajutor financiar din partea Innovation Norway.

Bugetul companiei este undeva la 722.000 de euro, 45% de la Innovation Norway, iar restul de la echipa Nasekomo.

Când aceste insecte sunt în stadiul de larvă, ele consumă foarte multă mâncare pentru a crește și a atinge forma finală, lucru care ajută la partea de management al deșeurilor.

Nasekomo utilizează aceste insecte cu impact mic asupra mediului pentru a acoperi trei tipuri de produse: furaj pentru animalele de la ferme, mâncare pentru animalele de companie și fertilizatori agricoli organici.

team

În prezent, startup-ul operează într-o fabrică cu scop demonstrativ în Bulgaria, dar plănuiește să-și extindă operațiunile în proximitatea surselor de hrană ale larvelor pentru a scuti transportul.

Mai mult, compania vrea să-și mute activitatea și în apropierea unora dintre cei mai importanți clienți, anume fermele de acvacultură.

Scalabilitatea este foarte importantă pentru ca acest produs să-și arate beneficiile și pentru a putea face accesibilă proteina acolo unde este cea mai mare nevoie de ea, în timp ce contribuie și la managementul deșeurilor.

Maria Aleksandrova, Manager de Proiect și de Sustenabilitate la Nasekamo a declarat pentru The Recursive că „echipa noastră investește în dezvoltarea unui set de tehnologii pentru ferme de insecte, care va fi folosit pentru a duce procesul la scară industrială pentru companie. Tehnologiile ne vor permite să executăm în permanență un control al procesului și al calității și să dezvoltăm un sistem logistic eficient pentru clienți.”

Echipa Nasekomo se așteaptă ca proiectul să abiă un impact mare în industria acvaculturii în următorii șase ani, înlocuind 147.000 de tone de pești sălbatici care ar fi fost folosiți ca sursă de hrană.

De asemenea, pe aceeași durată de timp, compania speră să reducă emisiile de carbon cu 105.000 de tone prin înlocuirea surselor tradiționale de proteine cu cele pe bază de deșeuri.

Alte companii europene au început să se folosească de insecte pentru a combate problemele de sustenabilitate din industria alimentară, una dintre acestea fiind Better Origin, o companie britanică ce folosește tot muștele soldat negre pentru a transforma deșeurile alimentare în proteine pentru animale.

Sursă foto: nasekomo website