Noile tehnologii reprezintă o parte foarte importantă în ceea ce privește efortul global de a atinge un nivel zero al emisiilor de carbon.

Totuși, multe tehnologii sunt încă în dezvoltare, potrivit raportului McKinsey, până la 30% dintre tehnologiile demonstrate nu sunt ajunse încă la maturitate, iar alte 10-15% sunt încă în faza de R&D.

Sunt, totuși, motive pentru optimism, atât cercetătorii cât și fondatorii de startup-uri făcând pași importanți pentru ca inițiative de acest gen să fie disponibile pe piață.

Și odată cu lansarea acestor tehnologii și idei de afaceri ”verzi”, care pot aduce pe piață soluții pentru un mediu înconjurător mai bun, crește și interesul investitorilor pentru susținerea lor.

Specialiștii McKinsey estimează faptul că afacerile din domeniul climate tech ar putea atrage investiții anuale între 1.500 și 2.000 de miliarde de dolari până în 2025 și ar putea reduce cu 40% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050.

Tot ei au alcătuit și o listă de cinci domenii în care poți lansa cu succes afaceri verzi și-ți poți asigura finanțări.

Idei de afaceri ”verzi” – electrificare

Putem vorbi despre electrificare în mai multe segmente, fie că facem referire la auto, industrie sau în imobiliare.

Investițiile atrase de ideile de afaceri din acest domeniu s-ar putea situa între 700 de miliarde și 1.000 de miliarde.

Pe lista ideilor de afaceri verzi cu potențial care au la bază electrificarea putem enumera bateriile pentru mașini electrice (de exemplu, Panasonic construiește o fabrică unde va produce un nou tip de baterii special dezvoltate pentru Tesla).

Totodată, pot fi afaceri verzi și soluții pentru domeniul imobiliar – clădirile sunt responsabile pentru circa 7% din emisiile de dioxid de carbon la nivel global. Ca acele clădiri să devină mai eficiente e nevoie de soluții care să le facă, la fel ca pe mașini, electrice. De exemplu, e nevoie de pompe de căldură, soluții care să eficientizeze consumul de energie.

De electrificare și de idei de afaceri verzi în acest domeniu vorbim și în industrie – este nevoie de noi echipamente performante și care să reducă atât costurile cât și emisiile de carbon.

Agricultură

În domeniul agritech este nevoie de startup-uri care să pună la dispoziția fermierilor echipamente cu emisii 0, sau de startup-uri care să vină cu idei de afaceri pentru alternative la consumul de carne, sau cu activități în domeniul bioingineriei.

De asemenea, companii care dezvoltă substituenți care inhibă producția de metan modificând procesul digestiv al animalelor ar fi, de asemenea, pe radarul inveestitorilor în agricultură.

Aici, potențialul de investiții este de circa 400-600 de miliarde de dolari anual în următorii 3 ani.

Puteți consulta pe larg oportunitățile de afaceri verzi din raportul Mckinsey aici.

Rețeaua de energie electrică

Vorbim aici despre afaceri care pot ajuta la stocarea de energie electrică pe o durată lungă de timp, de soluții de software și comunicații, de integrare, precum și de explorare a energiei nucleare, sau de introducere a unor materiale cu eficiență sporită (de exemplu, celule solare realizate cu perovskit, un tip special de cristal care ar putea avea o performanță peste cea a celulelor solare din siliciu, și a căror cost de producție ar fi mai mic, sau grafenul, care ar putea revoluționa producția bateriilor).

Potențialul acestui domeniu este de circa 200-250 de miliarde de dolari anual.

Idei de afaceri – hidrogen

Hidrogenul ar putea juca un rol foarte important în eforturile de decarbonizare ale omenii.

În acest domeniu vorbim despre afaceri care pot veni cu soluții pentru reducerea costurilor de producție, despre producția de combustibil pentru industria aviației, de producție de amoniac și de oțel.

Valoarea investițiilor în acest domeniu ar putea fi între 100 și 150 de miliarde anual până în 2025, iar investițiile directe ar putea duce la producția a 11 milioane de tone de hidrogen anual.

De reținut este faptul că, dacă hidrogenul ar putea fi produs la un cost de sub 2 dolari/kilogram în Uniunea Europeană și la 1 dolar/kilogram în anumite zone din SUA, până în 2030, folosirea hidrogenului la scară largă ar putea fi economic viabilă.

Captarea și stocarea carbonului

Aici vorbim despre apariția unor noi tehnologii care permit captarea și stocarea carbonului, despre producția de ciment din dioxid de carbon ”de captură” (recent, Holcim a anunțat un parteneriat cu ENI pentru a transforma dioxidul de carbon din capturile de carbon în ciment verde).

Potențialul de investiții în acest domeniu ar putea varia între 10 și 50 de miliarde de dolari/an în următorii 3 ani.