Potrivit The Guardian, în categoria de vertebrate sunt incluse reptilele, păsările și mamiferele, toate aceste clase fiind expuse la episoade tot mai frecvente de caniculă care au și o durată mai mare decât în trecut.

Un studiu dat publicității în Nature arată că, în cazul unui scenariu de încălzire globală cu 4.4 grade Celsius, 41% dintre vertebratele care populează zonele terestre ar putea pieri până la finalul acestui secol.

În plus, toate speciile care trăiesc în zonele deșertice, precum regiunea Sahara, Deșertul Mojave sau în deșerturile din America de Sud, vor fi expuse la niveluri insuportabile de căldură și mare parte dintre ele ar putea dispărea.

Autorul principal Gopal Murali a declarat că „mai multe studii au arătat faptul că tendințele recente ce țin de încălzirea globală se potrivesc scenariului de încălzire cu 4.4 grade Celsius mult mai bine decât cu celelalte scenarii. Am vrut să evidențiem consecințele dezastruoase pe care fauna le va suporta dacă vom ajunge într-un scenariu în care temperaturile nu vor fi controlate.”

Amfibienii și reptilele ar putea fi cele mai greu încercate clase de animale de aceste episoade, iar 55%, respectiv 51% dintre specii ar putea fi afectate de ele până la finalul acestui secol, față de doar 26% dintre păsări și 31% dintre mamifere.

Experții sugerează în cadrul raportului că, într-un scenariu de 3.6 grade, 29% dintre vertebratele terestre vor avea de suferit din cauza temperaturilor ridicate.

Dacă încălzirea globală va fi limitată la 1.8 grade Celsius, acest număr va scădea la 6% întrucât cercetătorii explică faptul că „reducerea masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră este urgentă pentru a limita expunerea speciilor la temperaturi extreme.”

Temperaturile foarte ridicate afectează și oamenii, iar valurile de caniculă tind să ucidă anual 5 milioane de persoane, iar decesele asociate cu canicula sunt din ce în ce mai mari.

Totuși, oamenii au un avantaj în fața animalelor, acela că se pot adăposti, iar în anumite cazuri, pot chiar să dea drumul la aparatul de aer condiționat, un lux pe care niciun animal sălbatic nu îl are.

Dr. Ryan Long, profesor asociat în științele naturii la Universitatea din Idaho, care nu a participat la studiu, a declarat că „autorii pun problema foarte bine, în ideea în care dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse, un mare procentaj din fauna terestră va avea de-a face cu temperaturi extreme până la finalul acestui secol, în special în zonele deșertice și de stepă.”