Personalul unui restaurant din Stockholm poartă șorțuri de bumbac care pot capta dioxidul de carbon din aer. Tehnologia folosită la aceste șorțuri a fost dezvoltă de un grup de cercetători susținuți de H&M, în contextul în care industria modă globală a început să facă eforturi tot mai mari pentru a dreduce impactul pe care-l are asupra mediului.

Industria textilă este una dintre cele care au o amprentă de carbon foarte mare, iar giganții din fashion se află sub lupa consumatorilor, iar tot mai multe persoane devin conștiente de impactul pe care producția hainelor îl are asupra mediului și caută haine realizate din materiale mai sustenabile.

Potrivit Reuters, Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) a dezvoltat o soluție care conține amine și cu care se tratează bumbacul – fibre sau materialul finit. Ca rezultat, materialul are capacitatea de a atrage dioxidul de carbon și de a-l capta, stocându-l pe suprafața materialului textil.

CEO-ul HKRITA, Edwin Keh, a spus într-un interviu că echipa sa a fost inspirată, în realizarea acestui tip de material, de tehnicile folosite pentru limitarea emisiilor în hornurile fabricilor în care se consumă cărbune.

Un tricou poate absorbi aproximativ o treime din cât absoarbe un copac zilnic, spune echipa de cercetători.

Șorțurile folosite în proiectul pilot au fost produse la un furnizor H&M din Indonezia, folosind echipamentul existent al fabricii pentru tratarea materialelor.

După folosire, șorțurile sunt încălzite la 30-40 de grade Celsius, temperatură la care se eliberează CO2-ul, într-o seră, dioxidul eliberat din aceste fiind absorbit de plantele din seră.

Oficialii Fundației H&M sunt de părere că această inovație ar avea un potențial enorm în ceeaa ce privește reducerea emisiilor de CO2.