Guimarães este un oraș din districtul Braga, din nordul Portugaliei, care găzduiește aproximativ 156.000 de locuitori. Centrul istoric al orașului a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO și este cunoscut drept „leagănul poporului portughez”, spune EuroNews.
Orașul a avut un angajament continuu față de dezvoltarea sustenabilă și ceea ce privește calitatea aerului, nivelul de zgomot, apa, biodiversitatea, spațiile verzi, utilizarea terenurilor, gestionarea deșeurilor, economia circulară și adaptarea la schimbările climatice, conform Comisiei Europene.
Juriul a declarat că Guimarães a demonstrat o viziune care implică cetățenii, mediul academic și sectorul privat și a depășit orașe precum Heilbronn din Germania și Klagenfurt din Austria.
Portugalia a mai câștigat un al doilea premiu, cu Águeda care a obținut titlul de „European Green Leaf” alături de orașul Vaasa din Finlanda. Municipalitatea orașului va primi un premiu de 600.000 de euro pentru a sprijini creșterea sustenabilității, în timp ce Águeda va primi 200.000.
Ce planuri are Guimarães?
Primarul orașului Guimarães, Domingos Bragança, a felicitat orașul Águeda pentru câștigarea premiului și a adăugat că „nicio politică nu va avea succes dacă comunitatea nu se implică împreună pentru sustenabilitate”.
Guimarães este unul dintre cele trei orașe din Portugalia care fac parte din inițiativa „Mission Cities” a Comisiei Europene, unde 100 de orașe își propun să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2030, cu 20 de ani înaintea obiectivului național al țării.
Municipalitatea susține că va continua proiectele de sustenabilitate din mediul urban și va promova noi inițiative în vederea neutralității climatice, precum și inițiative pentru îmbunătățirea condițiilor terenurilor, gestionarea deșeurilor și protecția biodiversității.
Titlul de ”European Green Capital”
Premiul „European Green Capital” a fost lansat în 2010 de Comisia Europeană cu scopul de a încuraja orașele să devină mai verzi și mai sustenabile pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor. De asemenea, „Green Leaf” premiază eforturile orașelor mici, cu populații între 20.000 și 100.000 de locuitori.
În 2021, spre exemplu, orașul Tallinn din Estonia a câștigat premiul pentru 2023, având doi ani pentru a se pregăti să se afle în centrul atenției în domeniul sustenabilității, la fel ca pregătirea oferită orașului Guimarães.
Un alt proiect numit „Green Tracks” a fost lansat tot în Estonia pentru a introduce spații verzi în întregul Tallinn în locuri precum acoperișurile stațiilor de autobuz.
Mai multe orașe din Europa prioritizează locuitorii, iar despre cele care se axează pe pietonii lor în schimbul mașinilor poți citi mai multe aici.
Comentezi?