Neutral Foods este un startup activ în zona de mediu, soluțiile companiei fiind aplicate în domeniul agriculturii. În esență, Neutral Foods cumpără certificate de carbon cu scopul de a compensa și neutraliza emisiile de gaze cu efect se seră din procesul de producție al laptelui, după cum scriu jurnaliștii CNBC.

Certificatele de carbon, sau de emisii de gaze cu efect se seră, sunt sunt drepturi tranzactionabile, reprezentând o tonă de dioxid de carbon ne-emisă.

Așa cum explică Carbonexpert.ro, în Europa, certificatele de carbon la nivelul EU ETS pot proveni din alocările anuale pe care Comisia Europeană le împarte țărilor și respectiv instalațiilor EU ETS (certificate tip EUA), precum și din proiecte realizate sub egida Națiunilor Unite prin care se reduc emisiile globale de dioxid de carbon sau de alte gaze cu efect de seră (proiecte CDM – Clean Development Mechanism pentru certificate tip CER și proiecte JI – Joint Implementation pentru certificate tip ERU).

Tranzacționarea certificatelor EUA se realizează ca urmare a existenței unui surplus sau deficit de emisii de gaze cu efect de seră, comparativ cu plafonul stabilit.

Revenind la Neutral Foods, compania mai lucrează alături de fermieri și-i ajută să-și reducă emisiile de CO2 în unitățile de producție pentru produse lactate.

Agricultura este pe locul 3 în topul domeniilor care au cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, fiind responsabilă pentru 19% din totalul acestor emisii la nivel mondial, după producție (31%) și electricitate (27%), și înainte de transporturi (16%) și clădiri (7%).

Neutral Foods măsoară emisiile de carbon din ciclul de viață al produselor pe care le aduce pe piață și cumpără certificate pentru emisii de carbon pentru a suplimenta compensarea acestora.

Pe termen lung, planul Neutral Foods este de a lucra direct cu fermierii pentru ca reducerea emisiilor de carbon să pornească direct din ferme, de la aceștia. De exemplu, vor să-i ajute pe aceștia să schimbe modul în care plantează cereale pentru a ajunge să-și îmbunătățească cantitatea de dioxid de carbon care este absorbită în sol.