Potrivit The Guardian, furnicile sunt o clasă de insecte prădătoare care pot vâna alte insecte care sunt dăunătoare fructelor și legumelor.

Potrivit studiului publicat în Proceedings of Royal Society B, o diversitate mai mare de furnici presupune o șansă mai mare de protecție împotriva mai multor insecte dăunătoare.

Echipa de experți a analizat 17 culturi, printre care cele de mango, meri și boabe de soia, aflate în SUA și Brazilia, pe lângă alte locuri.

Potrivit oamenilor de știință, „în general, cu o administrare corespunzătoare, furnicile pot fi foarte utile când vine vorba de controlul paraziților și creșterea productivității culturilor agricole. Unele specii au o eficiență similară sau mai mare decât cea a pesticidelor, pentru un preț mai redus.”

Cercetătorii din Brazilia au evaluat 26 de specii de furnici, majoritatea fiind furnici care trăiesc în copaci și care, de multe ori, se cațără pe plante.

Dat fiind faptul că aceste specii își fac cuib pe pământ sau pe plante, ele sunt cele mai eficiente în sisteme agricole diversificate, cum ar fi cele care cultivă plante și pomi în același loc.

Dr. Diego Anjos de la Universitatea Federală din Uberlândia, a declarat că „studiul nostru încurajează fermierii să folosească practici mai sustenabile, precum controlul biologic al paraziților cu ajutorul furnicilor și furnizarea de locuri naturale unde acestea să se stabilească.”

Cu toate acestea, anumite insecte, precum afida, pot fi în continuare o problemă serioasă pentru culturi, întrucât acestea eliberează o substanță asemănătoare cu zahărul pe care furnicile o consumă. Astfel, aceste insecte dăunătoare se pot bucura de protecție în schimbul alimentului dulce pe care îl eliberează pentru furnici.

Oamenii de știință sugerează că, prin oferirea unei alternative, precum zahărul artificial, furnicile își pot pierde interesul în protejarea afidelor, astfel că le vor ataca.

Furnicile reprezintă una dintre cele mai mari clase de insecte din lume din punct de vedere al numerelor, întrucât există 14.000 de specii cunoscute de furnici, iar ele reprezintă jumătate din biomasa de insecte de pe Pământ.

Ele au fost folosite de secole ca insecte pentru administrarea culturilor de citrice din China, iar ele sunt folosite și pentru întreținerea pădurilor canadiene și pentru îngrijirea culturilor de cacao din Ghana, printre altele.

De asemenea, este cunoscut faptul că, pe insulele Fiji, furnicile plantează și cresc mai multe specii de plante de milioane de ani, ca o formă de ajutor reciproc între specii.

Dr. Patrick Milligan de la Universitatea din Nevada Pringle Lab, a declarat că descoperirile sunt „încurajatoare, însă nesurprinzătoare.”

„Aceasta este, în esență, o nouă opțiune pe care fermierii o au la dispoziție pentru a permite o agricultură fără pesticide - care sunt foarte dăunătoare comunităților de insecte din apropiere - însă ea are puterea de a îmbunătăți culturile”, a adăugat el.