Potrivit CNN, Karen Formanski de la Good Food Institute a declarat că „produsele din mușchi sunt dificil de replicat din cauza texturii lor fibroase și a firicelelor de grăsime.”

Juicy Marbles este o companie din Slovenia care ar fi descoperit un mod aproape perfect de a înlocui friptura cu alternativele pe bază de plante ale companiei.

Unele dintre ingredientele folosite de echipă sunt proteina pe bază de soia, pudra de sfeclă și uleiul de floarea soarelui.

Co-fondatorul și chief brand officer-ul companiei Vladimir Mićković explică faptul că pentru producția alternativei pe bază de plante se folosește doar aer cald și rece.

Fondată în 2019, Juicy Marbles a reușit să obțină până acum 4.6 milioane de euro, iar compania a reușit să își lanseze filet mignon-ul pe bază de plante în Europa și SUA la începutul acestui an.

Produsul poate fi comandat doar online, însă oficialii companiei plănuiesc să lanseze alternativa vegană și în magazinele din UE, SUA și UK, începând cu 2023.

Cercetătorii de la Juicy Marbles au experimentat și cu alternativele la pieptul de pui sau cu coastele de porc pe bază de plante, însă Mićković susține că acum, ei se concentrează pe alternativele vegane la carnea de vită.

Potrivit lui, acestea „sunt cele mai devastatoare produse și au cea mai mare amprentă de carbon.”

Acest lucru este cauzat de faptul că vitele eliberează cantități mari de metan, care în comparație cu CO2, au potențialul de a încălzi planeta de până la 80 de ori pe o perioadă de 20 de ani.

Compania japoneză Next Meats și Meati Foods din SUA sunt alte companii care oferă alternative vegetale la proteina animală.

Industria alimentelor pe bază de plante se confruntă în prezent cu unele probleme, întrucât Beyond Meat, spre exemplu, a înregistrat o scădere a acțiunilor comparativ cu începutul acestui an.

Acest lucru ar fi cauzat, parțial, de faptul că numărul cumpărătorilor constanți ai produselor respective „ar fi ajuns la un punct de saturație.”

Malte Clausen, co-autor al unui studiu dat recent publicității de către Boston Consulting Group în ce privește proteinele alternative, a declarat că „principala provocare a sub-segmentului de carne pentru friptură este reprezentată de cantitățile încă limitate, astfel că nu există un beneficiu economic foarte mare.”

Mićković a declarat că produsul companiei sale nu se vrea a fi „unul premium inaccesibil”, sugerând că Juicy Marbles va lansa o alternativă la mușchiul de vită care ar putea hrăni o familie întreagă, deși prețul său nu a fost dezvăluit.

„Va fi cea mai stranie bucată de carne pe bază de plante care există”, a concluzionat acesta.