După 11 luni consecutive de temperaturi record, Euronews.green scrie că valurile de caniculă ar putea pune în pericol atleții care vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris, dar și locuitorilor și vizitatorilor Spaniei, care pot spune din proprie experiență că este înfierbântată.

Tasmin Green, meteorolog în cadrul Weather & Radar, a declarat că „este incredibil de dificil să estimăm cum va evolua vremea în următoarele luni, dar mai ales în următoarele săptămâni sau chiar zile.”

Meteorologii se pot folosi de datele din anii trecuți pentru a estima modelele de vreme ce pot apărea într-o regiune pentru a ajuta cetățenii sau autoritățile să se pregătească pentru aceste fenomene.

În prezent, planeta face tranziția între fenomenele meteo El Niño și La Niña, astfel că este dificil de prezis cum va evolua clima la nivel global și chiar în Europa. Green spune că „în următoarele luni, temperatura oceanului și a aerului sunt mult prea mari. Este un fenomen care încă persistă.”

Deși aceste fenomene meteo sunt regionale, ele afectează întregul climat al planetei prin reacțiile în lanț pe care le provoacă, iar Europa, de exemplu, este lovită de ploi abundente rămase în urma uraganelor din Atlantic.

„Un lucru care reprezintă un factor masiv și incontestabil este faptul că înregistrăm constant temperaturi record. Ultimii zece ani au fost și cei mai fierbinți de până acum, iar mare parte din încălzirea Europei a avut loc în ultimele patru decenii. Aprilie 2024 a fost a 11-a lună consecutivă cu temperaturi record”, explică aceasta.

Dintre cele 30 de valuri de caniculă severe care au lovit Europa, 23 au avut loc după 2000, iar cinci dintre acestea au avut loc în ultimii trei ani.