Potrivit CleanTehnica, 90% din totalul surselor de energie instalate anul trecut în noiembrie în SUA au fost surse regenerabile.

Energia solară și cea eoliană au reprezentat sursele dominante de energie regenerabilă în SUA în 2021, 12.804 de megawați de energie venind din instalațiile solare de mari dimensiuni, iar 10.754 MW din energia eoliană.

Energia provenită din gazul natural, care este, în esență, combustibil fosil, a avut o creștere de 5.489 MW, iar locul patru a revenit instalațiilor solare de mici dimensiuni, cu 4.662 MW.

Cu toate acestea, per ansamblu, sursele de energie regenerabilă nu au reușit să înlocuiască și nici măcar să întreacă energia bazată pe combustibili fosili în ce privește cantitatea totală de energie produsă.

De fapt, sursele de energie regenerabilă produc 26% din totalul de energie consumată, cu 2% mai bine decât în 2020.

Pe parcursul lui 2021, gazul natural a facilitat producția a aproape 550 de gigawați de electricitate, în vreme ce sursele pe bază de cărbuni au produs 230 GW.

Prin comparație, energia eoliană a produs 133 GW, hidroenergia puțin peste 101 GW, iar instalațiile solare de mari dimensiuni, 67.78 GW.

De cealaltă parte, potrivit CNBC, Europa a reușit să instaleze anul trecut 17.4 GW de energie eoliană, potrivit cifrelor din partea WindEurope, cu 18% mai mult decât în 2020.

Cu toate acestea, organizația de la Bruxelles susține că acest efort nu este suficient, având în vedere cererea de energie și obiectivele climatice.

Uniunea Europeană, care are în componența sa 27 de state, a instalat 11 GW de energie eoliană în 2021, o capacitate mult mai mică decât cea pe care WindEurope o consideră suficientă pentru atingerea obiectivelor climatice.

Giles Dickson, CEO la WindEurope, a declarat că „pentru a ajunge la 40% energie regenerabilă din totalul producției până în 2030, UE trebuie să instaleze 30 GW de energie eoliană în fiecare an.”

UE vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în următorul deceniu, iar când vine vorba despre capacitatea de energie regenerabilă din totalul produs, blocul a fost de acord să crească cantitatea de energie curată de la 32% la 40% până în 2030.

WindEurope susține că cel mai mare impediment în momentul acesta când vine vorba de instalarea fermelor de energie regenerabilă îl constituie permisele, care sunt „cea mai mare piedică.”

Cât despre energia solară în Europa, en:former susține că în 2021 a fost adăugată o capacitate de 25.9 GW de energie oferită de panouri solare pe continent, cu 34% mai mult decât anul trecut.

Germania a fost prima țară din Europa din acest punct de vedere, cu 5.3 GW, urmată de Spania cu 3.8 GW, Olanda cu 3.3 GW și Polonia cu 3.2 GW.

În acest moment, capacitatea maximă a UE de energie solară este de 165 GW.

Faptul că tot mai multe țări adoptă surse de energie curată este un lucru bun și totodată o necesitate dacă vrem să ne atingem obiectivele climatice de zero emisii pentru următoarele decenii, lucru care ar trebui să le ofere generațiilor viitoare un viitor mai sănătos.