ESG Today scrie că noua politică a fost anunțată ca urmare a lansării raportului de sustenabilitate al companiei pentru anul 2024, iar Microsoft s-a angajat în 2020 să devină o companie carbon-negativă, să producă mai multă apă decât consumă și să reducă deșeurile la zero până în 2030. Totodată, oficialii Microsoft au promis că vor proteja o suprafață mai mare decât cea pe care compania o folosește până în același an.

Conform raportului companiei pentru anul 2024, Microsoft este pe cale de a-și atinge o parte dintre aceste obiective climatice, cum ar fi reducerea emisiilor operaționale, dar și accelerarea eforturilor de captare a carbonului și protejarea terenurilor și a biodiversității. Totuși, reducerea emisiilor provenite din lanțul de aprovizionare se dovedește a fi una dintre cele mai mari provocări, astfel că în 2023, emisiile din Domeniul 3 au fost mai mari decât în 2020.

Președintele Microsoft Brad Smith și Melanie Nakagawa, Chief Sustainable Officer-ul companiei, au comunicat că acest lucru a fost cauzat de faptul că Microsoft a ridicat mai multe centre de date, care au fost echipate cu echipamente noi.

Emisiile din Domeniul 3 reprezintă peste 96% din emisiile Microsoft, așadar o creștere a acestor emisii de gaze cu efect de seră în 2023 a determinat o creștere a emisiilor absolute cu 29%.

Smith și Nakagawa au declarat că „provocările noastre sunt unice, dată fiind poziția noastră de lider în servicii cloud, care își extinde centrele de date. Dar ne ocupăm și de provocările cu care planeta se confruntă pentru a produce oțel, beton, combustibili și procesoare mai verzi. Acestea sunt cele mai poluante elemente care duc la o creștere a emisiilor noastre din Domeniul 3.”

Dincolo de încurajarea furnizorilor să folosească energie regenerabilă pentru reducerea amprentei de carbon a companiei, Microsoft își dorește să facă progrese și în ce privește conservarea resurselor de apă. Printre acestea se numără dezvoltarea tehnologiilor care să reducă la zero consumul de apă pentru răcirea serverelor.