Industria vopselelor se leagă de multe alte sectoare, cum ar fi cel al construcțiilor civile, industriale sau auto, astfel că pentru fiecare aplicare există un anumit tip de vopsea, cu un proces specific de fabricare. Ceea ce poate duce la consum mai mare de resurse.

Printre soluțiile adoptate în general la nivelul sectorului pentru ca firmele din industrie să se transforme în unele mai sustenabile se numără energia regenerabilă, reducerea poluării și a utilizării de apă în procesul de producție al vopselelor.

Mai departe, fiecare companie contribuie cu propriile investiții și inovații pentru a ne ajuta să vopsim cu un impact cât mai mic.

Cum contribuie Policolor la producția de vopsele sustenabile

Policolor este o companie prezentă în industria românească din 1965, recunoscută pentru producția de lacuri și vopsele pentru decorarea casei, construcții, industria auto sau pentru uz industrial.

„Practicile sustenabile le implementăm pe trei paliere majore: la nivel de produs, la nivel de fabrică și la nivel de logistica si transport”, spune Elena Curelaru, prezentă în cadrul evenimentului Sustenabil Zi de Zi, organizat de Asociația Environ, alături de Eco Synergy.

„Durabilitatea în industria vopselurilor este prioritară, deoarece produsul trebuie să răspundă multor parametri de rezistență în timp, coroziune, temperatură, raze UV, iar eforturile noastre sunt de a le păstra atât performante, cât și prietenoase cu mediul”, după cum punctează Elena.

Provocările pentru o producție mai ”verde” în domeniul vopselurilor

„Provocările vin și din zona legislativă, pentru că orice modificare a regulamentelor europene în privința interdicției de a folosi anumiți aditivi în formula de produs, înseamnă schimbări de materii prime, teste accelerate și reluarea procedurilor de agrementare, ceea ce se traduce prin procese interne care durează luni de zile, costuri adiacente și un timp lung de implementare în piața. Modificările legislative vin succesiv și impactează stocurile de ambalaje, de produs finit, de etichete și ambalaje imprimate. Când discutăm de acest impact asupra a mii de produse, atunci vorbim cu adevărat de un mediu provocator, și nu neapărat în sensul bun, pentru că reprezintă un efort continuu şi multidisciplinar pentru ca înlocuirea produselor să vină cu cât mai puţine retrageri de produs sau scrapping. La nivel de fabrică am introdus deja reciclarea selectivă în toate secțiile și birourile, circularitatea adică transformarea apei de proces în materie primă pentru alte produse şi suntem în proces de aprobare a dosarului pentru panouri fotovoltaice. Mergând mai departe către transport, acesta este o provocare în sine pentru că autocamioanele eliberează dioxid de carbon. Astfel, livrările consolidate către platforme logistice la nivel de full-truck și optimizarea frecvenţelor de livrare la nivel de grupaj pentru un transport cât mai eficient și o amprentă de carbon cât mai mică per produs, sunt o preocupare majoră a noastră”, adaugă ea.

„Jumătate din vânzările noastre sunt în retailul tradițional, iar aici este o provocare în a eficientiza transportul, a livra în timpul necesar și într-o combinație bine gândită încât numărul de kilometri și consumul de carburant să fie cât mai mici”, adaugă Elena Curelaru.

Timpul pe care îl petrecem în interior este mai mare acum decât în orice alt moment din trecut. Că vorbim de muncă de acasă sau de la birou, mers la școală sau dormit, o bună parte din timpul nostru este petrecut între patru pereți, de aceea e important să fim atenți la ce vopsele folosim pentru amenajarea acestor spații.

Tranziția către vopsele mai sustenabile

Pentru a combate efectele negative pe care anumiți aditivi din formulele de vopsea le pot avea, Policolor și-a propus să optimizeze lavabilele de interior astfel încât să fie fără compuși organici volatili. De ce nu sunt buni acești compuși organici volatili? După cum explică Elena, odată aplicată pe perete o astfel de vopsea, ea continuă să emită o perioadă îndelungată în interior aceste substanțe.

Astfel, compania a reușit să optimizeze vopselele lavabile, care își păstrează toate proprietățile pe care clienții și le doreau, cum ar fi culoarea alb impecabil și durabilitatea în timp, fără să le afecteze în vreun fel sănătatea, printr-un un efort amplu la nivel de cercetare și dezvoltare. Așadar, toate lavabilele de interior SPOR au fost testate la institutul Eurofins din Franța, unde au primit certificare A+, adică zero compuși organici volatili în aerul de interior, iar cercetătorii au confirmat faptul că aceste vopsele sunt într-adevăr mai sustenabile.

Emailul este un alt tip de vopsea folosită și pentru aplicare pe lemn sau metal, astfel că ea este de multe ori aplicată chiar pe mobilierul copiilor sau pe jucăriile lor din lemn. Acest lucru poate fi o problemă pentru că, așa cum a remarcat și Elena, gustul este unul dintre modurile în care copiii descoperă lumea, deci prezența plumbului sau a altor metale grele în aceste vopsele poate fi periculoasă.

Policolor a înlocuit toate componentele cu potențial nociv, astfel încât emailul pe bază de apă să fie prietenos cu copiii.

Emailurile Spor Aqua, folosite și pentru aplicare pe lemn sau metal, au fost certificate Toy safe, deci sigure pentru utilizarea pe jucării și a altor obiecte din lemn cu care copiii intră în contact.

Vopseaua este o componentă importantă atunci când vine vorba de construcții civile, iar acest material se regăsește în amprenta finală de carbon a unui imobil. De aceea, compania românească Policolor și-a concentrat eforturile și asupra dezvoltării unor vopsele potrivite pentru dezvoltatorii care vor să ridice clădiri la standarde înalte de mediu.

„Prin ceea ce producem noi suntem în zona finală a construirii unei clădiri, aceea a vopsitoriei, iar aici standardul de aur pentru clădiri verzi este certificarea BREEAM și LEEDS. O astfel de vopsea este de top atât la nivel de rezistență, aplicabilitate, dar și de zero compuși organici volatili în aerul de interior. Și aici am certificat lavabila Deko V8055 pentru clădirile verzi”, precizează Elena Curelaru, Group Marketing Director, Policolor-Orgachim Group.

Implicarea Policolor în acțiuni pentru comunități sustenabile

Policolor nu se angajează doar să producă vopsele sustenabile, ci și să contribuie la o societate durabilă și sănătoasă, în general. În urmă cu 10 ani, mai exact în 2015, când compania a împlinit 50 de ani, reprezentanții Policolor au demarat programul „Culorile României”, un program destinat protejării patrimoniului arhitectural local. Primul proiect din program a fost „satul Ciocănești”, un sat aflat la granița dintre Maramureș și Bucovina, prin care comunitatea locală împreună cu Policolor a renovat si colorat peste 400 de case. La doi ani după finalizarea proiectului, satul Ciocănești a fost inclus pe o listă cu cele mai frumoase 10 sate din Europa.

Un alt proiect a implicat studenți la Arhitectură și Urbanism care au pictat cinci vapoare aflate la intrările orașului Constanța, și două locomotive ale CFR.

Anul acesta, compania și-a îndreptat atenția către zona Deltei Dunării și a dezvoltat o nouă culoare pentru lacurile lemn SPOR Villa, numită Albastru Delta Dunării. Tot în Delta Dunării, echipa Policolor alături de comunitatea locală a restaurat în trei zile elementele de lemn ale unei case degradatea, pentru a pune în valoare și a conserva patrimoniul local.

„Sfatul pe care l-aș da oamenilor este să fie mai des meșteri la ei acasă. Este atât de simplu și motivant să recontextualizăm niște obiecte vechi, gri, banale, cu o simplă pensulă și o vopsea. Să transformăm o măsuță sau un scaun în elemente statement în design-ul nostru interior. Haideţi să recondiţionam mai mult și să aruncăm mai puțin”, adaugă Elena Curelaru.