Potrivit AZO Cleantech, cercetătorii de la Penn State University au dat recent publicității un nou studiu în Journal of Food Engineering, demonstrând modul în care lumina poate juca un rol important în dezinfectarea alimentelor.

Ali Demirci, profesor al departamentului de inginerie agricolă și biologică la Penn State, a declarat că „orice îmbunătățire în prevenirea bolilor ar fi cel mai bun rezultat al acestei cercetări.”

Tehnologia utilizată de cercetători se numește dezinfectare prin pulsații de lumină, care implică utilizarea pulsațiilor intense de lumină albă, iar echipa a urmărit distrugerea bacteriilor precum Salmonella sau E. coli.

Tehnologia pe bază de pulsații de lumină poate fi o alternativă mai curată și fără riscuri la metodele de dezinfectare utilizate în prezent în industria alimentară.

Oamenii de știință sunt de părere că această tehnologie poate fi implementată și în alte industrii, precum în spitale sau la tratarea plantelor.

„Vrem să reducem numărul deceselor cauzate de boli alimentare la zero”, a adăugat Demirci.

Radiațiile ultraviolete au fost utilizate în industria alimentară începând cu perioada anilor '60, însă această tehnică presupune expunerea îndelungată la intensitate redusă.

Prin utilizarea pulsațiilor de lumină, concentrația de putere din lumină este mai mare, astfel mai multe bacterii pot fi eliminate prin utilizarea pulsațiilor de lumină intensă.

Ed Mills, profesor asociat la Meat Science, Penn State, a adăugat că „folosim pulsații de lumină în loc de expunere continuă, astfel încât putem livra mai multă putere într-un timp mai scurt.”

Sensibilitatea la lumină variază de la un tip de bacterie la altul, iar cercetătorii vor continua să îmbunătățească tehnologia pentru a asigura cea mai bună performanță pentru fiecare tip de virus.

„Când este utilizată cum trebuie, această metodă poate înlocui dezinfectarea cu chimicale sau soluții pe bază de apă. Cum este cazul oricărei tehnologii noi, ea va continua să evolueze și ne poate oferi o unealtă eficientă pentru dezinfectarea în mai multe medii și industrii”, a adăugat Demicri.

Noua tehnologie ar putea avea beneficii și pentru mediul înconjurător, întrucât ea ar putea înlocui chimicalele utilizate în prezent în sectorul alimentar.