Aceste activități fac parte din proiectul Green Energy for Everyone, finanțat de Innovation Norway și lansat pe data de 10 mai.

Proiectul Green Energy for Everyone are o valoare de 165.482 de euro, este implementat în perioada aprilie 2023 - martie 2024 și presupune organizarea de cursuri online, workshopuri, podcasturi și a unei campanii media pentru a oferi informații despre sursele de energie regenerabilă și importanta utilizării acestora.

Proiectul vizează atât publicul general, cât și reprezentanții instituțiilor de stat, ai companiilor și ONG-urilor interesate de mediu.

Cursurile vor avea loc online, gratuit, în luna septembrie. Cursul va oferi informații despre care sunt alternativele energetice susținute de autoritățile statului, care sunt efectele benefice ale utilizării resurselor de energie verde și care este legislația din UE și din România. Cursul poate fi accesat gratuit de către orice persoană interesată, companii, autorități.

“La nivel global producem o cantitate enormă de energie electrică, în principal din prelucrarea combustibililor fosili și transformarea energiei nucleare. Prin acest proiect, vrem să tragem un semnal de alarmă despre epuizarea acestor resurse naturale și să oferim informații despre posibilitatea de a folosi alte surse de energie: solară, eoliană, hidroelectrică, oceanică, geotermală, biomasă și biocombustibili. Ne dorim ca acest subiect să devină unul comun și pentru oamenii de rând, nu doar o temă pe agenda liderillor de la Bruxelles sau a experților în mediu. Ne dorim ca oameni care nu sunt specialiști în energie să știe ce posibilități financiare și tehnice există pentru a-și crea energia chiar la ei acasă. Este esențial să facem că această discuție să devină una obișnuită mai ales în contextul în care liderii UE și-au propus în mod repetat în ultimii 15 ani să crească nivelul energiei provenite din surse regenerabile, în martie anul acesta Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene propunând că în 2030 aproximativ 42,5% din energia UE să fie regenerabilă”, a declarat Camelia Ionescu, director Cosvitec Est, companie de cercetare & formare profesională și coordonatorul acestui proiect.

Trecerea României la energie verde prin achiziția de panouri solare, pompe de căldură, produse de izolaţie va însemna crearea unei piețe de peste 30 de miliarde de euro până în anul 2040, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă McKinsey & Company România.