Marieke van der Werf, partener la Droge & van Drimellen, a prezentat panelul „Biomasă, carbon stocat în materie organică și emisii negative”, în cadrul căruia a vorbit despre cum utilizarea biomasei ne poate ajuta să ne atingem obiectivele de sustenabilitate.

„Există soluții care pot accelera posibilitatea de a compensa schimbările climatice, iar biomasa poate fi una dintre acestea”, a spus ea.

Energia cu biomasă implică generarea de energie cu ajutorul deșeurilor animale și a fluxului de deșeuri provenite din sistemul alimentar, din agricultură sau din industria forestieră.

Un produs secundar care apare drept consecință a utilizării bioenergiei este dioxidul de carbon, de care avem nevoie pentru a fabrica diferite produse.

„Carbonul este un element de care avem nevoie, avem nevoie de el pentru produse, este sursa de hrană a plantelor, avem nevoie de el pentru combustibilii sintetici, însă avem nevoie și să scăpăm de el”, a explicat van der Werf.

„Putem scăpa de el utilizându-l sau stocându-l, desigur”, a adăugat ea.

Eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă poate fi realizat prin intermediul tehnologiilor de captare directă a aerului.

Aceste tehnologii presupun utilizarea unui aparat cu un filtru special, care trage aer din atmosferă, pe care îl filtrează și sechestrează carbonul, lăsând aerul curat să circule înapoi în atmosferă.

Odată captat, carbonul poate fi stocat temporar, prin fabricarea combustibililor sau prin creșterea plantelor, sau permanent, în clădiri sau diverse construcții.

Prin plantarea copacilor, facilităm pe de-o parte captarea naturală a carbonului, iar pe de altă parte, ne asigurăm rezerve pentru biomasă pe care le putem folosi ulterior.

Van der Warf a explicat că există și anumite provocări când vine vorba de popularizarea energiei cu biomasă, una dintre ele fiind faptul că există un flux de deșeuri din industria alimentară și din agricultură care nu sunt întrebuințate în acest sens.

În viziunea ei, biomasa ar trebui folosită cât mai aproape de sursa de proveniență cu putință, întrucât dacă este transportată pe distanțe lungi, bugetul de carbon al acesteia se poate epuiza rapid, iar avantajele vor dispărea.

O altă problemă posibilă constă în faptul că oamenii ar putea începe să se bazeze prea mult pe biomasă, folosind-o ca o sursă primară de energie, ceea ce poate fi o problemă din cauza amprentei sale de carbon, dar și pentru că supra-popularizarea ei poate duce la o administrare defectuoasa a pământului.

În realitate, biomasa ar trebui folosită ca sursă de energie doar folosind fluxul de deșeuri deja existent, care este disponibil în majoritatea locurilor, fără a încuraja generarea suplimentară de deșeuri.

Pentru ca aceasta să fie o sursă de energie corect exploatată, iar carbonul să fie stocat și utilizat corespunzător, Marieke van der Werf este de părere că fiecare stat trebuie să vină cu un plan bine pus la punct și este nevoie ca autoritățile să-i răsplătească pe cei care întrebuințează această sursă de energie.

Poți urmări mai jos prima zi a evenimentului Climate Change Summit.