Potrivit Politico, Laurence Caussin, care lucrează la spitalul CHU Brugmann din Bruxelles, s-a pregătit împreună cu echipa ei timp de 14 ani pentru a face unitatea medicală mai eficientă energetic.

Ea a declarat că „costul încălzirii este ceva ce putem influența foarte mult.”

Cu excepția anumitor secții, precum maternitatea sau cea neonatală, personalul spitalului va primi instrucțiuni să reducă nivelul termostatului la 20 de grade Celsius, cu două grade mai puțin față de iarna trecută.

Ferestrele sunt echipate cu senzori care opresc automat sistemul de încălzire sau de răcire atunci când acestea sunt deschise pentru a economisi energie.

Caussin susține că pentru fiecare grad Celsius mai puțin, spitalul poate economisi circa 7% energie.

De asemenea, în anumite arii mai puțin frecventate ale unității medicale, pacienții și personalul vor putea folosi doar apa rece la robinet.

„Vom continua să facem îmbunătățiri, deși ce este mai ușor am făcut deja”, a adăugat managerul care se ocupă de consumul energetic, iar aceasta a menționat că spitalul de 99 de ani nu poate fi modernizat la același nivel cu unitățile medicale mai noi.

Doctorii se tem că inflația și prețul crescut pentru energie ar putea afecta sistemul de sănătate publică pentru pacienți.

Gerald Gaß, CEO la Federația Spitalelor din Germania, care reprezintă toate spitalele din țară, a declarat că „dacă ai un restaurant și prețul energiei crește, crești la rândul tău prețul pentru produse și poate reușești să te descurci, dar noi nu putem face asta.”

„Dacă nu se iau măsuri, vom pierde spitale”, a anunțat Gaß.

De asemenea, și Spitalul Universitar din Bruxelles a trebuit să facă față facturilor mai mari la energie de anul acesta, care ar putea ajunge la un total de 6 milioane de euro, iar prețul total pentru anul viitor poate culmina la 12 milioane de euro.

În medie, un spital folosește circa 31 kWh de energie pe metru pătrat, însă în unele cazuri, această cifră poate ajunge la 289 kWh pe metru pătrat, motiv pentru care centrele medicale trebuie să-și cumpere echipamente mai eficiente energetic pentru scăderea consumului, de exemplu.

Producția proprie de energie poate fi o soluție

Potrivit lui Pascal Garel, CEO la Euopean Hospital and Healthcare Foundation, factura pentru energie reprezintă între doi și cinci procente din bugetul anual al unui spital.

Creșterea prețurilor înseamnă nu doar că funcționarea spitalelor va fi mai costisitoare, ci și faptul că prețul echipamentelor și al produselor farmaceutice poate crește.

Laurence Caussin susține că atât CHU Brugmann, cât și Spitalul Universitar din Bruxelles au generatoare care folosesc gaz pentru a genera electricitate, iar acestea ar avea o eficiență energetică ridicată.

CHU Brugmann a reușit să-și reducă costurile pentru factura de energie cu un milion de euro pe an de la punerea în funcțiune a generatorului în 2016, generator ce poate furniza jumătate din necesarul energetic al unității medicale.

Cele două spitale au, de asemenea, panouri solare, care ajută la producția proprie de energie și la reducerea costurilor energetice.

Daniel Eriksson, CEO și fondator al Nordic Center for Sustainable Healthcare, a declarat că „atunci când totul merge cum trebuie, nu vrei neapărat să faci investiții. Însă așa cum am văzut în timpul pandemiei și acum cu criza climatică din Europa, cei care au optimizat eficiența energetică, au implementat circularitatea și soluțiile inteligente, eu zic că sunt cei mai în siguranță în cazul unei pandemii sau situații de criză.”