Conform ESG Today, litiul sustenabil generat de companie este un subprodus obținut din procesul de forare pentru extracția energiei geotermale și este un material foarte dorit de mai multe industrii, cum ar fi cea producătoare de vehicule sau de soluții de stocare a energiei.

Geothermal Engineering este o companie britanică specializată în energia geotermală, care a fost fondată în 2008, iar în prezent dezvoltă unul dintre cele mai mari proiecte ale sale în Cornwall, care ar putea intra în funcțiune începând cu anul 2024.

Experții companiei care au efectuat testele preliminare au descoperit că lichidul geotermal extras are urme importante de litiu, asemeni aproape oricărui proiect comercial de acest fel din Europa. Prin exploatarea rezervelor geotermale, litiul poate fi extras în siguranță, cu un risc mult mai mic de poluare a mediului comparativ cu procesele tradiționale de extragere a acestui material.

La finalul anului 2024, compania vrea să ajungă la o capacitate de extracție de 100 de tone de carbonat de litiu, urmând să crească această cantitate la 12.000 de tone pe an până în 2030. O astfel de rezervă ar putea fi suficientă pentru producția a 250.000 de baterii pentru mașini electrice obișnuite.

Ryan Law, CEO-ul Geothermal Engineering, susține că această concentrație de carbonat de litiu „ne va permite să producem cantități importante de litiu, fără a dăuna planetei. Abilitatea de a produce energie geotermală și litiu cu amprentă redusă de carbon va fi foarte folositoare pentru industria britanică producătoare de automobile.”