Potrivit Reuters, sistemul va oferi informații atât producătorilor, cât și consumatorilor, despre locul de proveniență și procesarea boabelor de cacao în ciocolată.

De asemenea, programul vrea să ofere și fermierilor un salariu stabil prin implementarea unui nou sistem de plăți.

Schimbările se datorează presiunii din partea Uniunii Europene cu privire la interzicerea importului de produse care au legătură cu defrișări sau abuzurile drepturilor omului.

Yves Brahima Kone, șeful Consiliului pentru Cacao și Cafea (CCC) a declarat că „obiectivele sistemului de trasabilitate este controlul originii și întregul circuit al boabelor, lupta împotriva defrișării și asigurarea plății unui preț garantat către fermieri.”

Coasta de Fildeș este unul dintre cei mai importanți producători de cacao, contribuind cu 40% la nivel mondial și a avut parte de critici pentru exploatarea copiilor prin muncă la fermele de cacao și chiar pentru distrugerea unor porțiuni importante de păduri din parcurile naționale pentru creșterea producției.

„Acum că avem o bază de date stabilă pentru toți fermierii, cu localizare, dimensiuni și coordonate GPS ale fermelor, putem determina originea boabelor de pe plantații pentru a închide bucla”, a declarat șeful CCC.