Vara 2022 a adus cu sine valuri de caniculă intensă în Europa și nu numai. Conform Organizației Meteorologice Mondiale, luna iulie a anului curent a fost una dintre cele mai calde înregistrate vreodată. Portugalia, vestul Franței și Irlanda au doborât recorduri de temperatură, în timp ce Anglia a atins pentru prima dată valori de 40°C. Adițional, regiuni întinse ale continentului au avut parte de incendii de vegetație și perioade prelungite de secetă, resimțite inclusiv în România.

În acest context, EIT Climate-KIC Hub România, prin Impact Hub Bucharest, invită publicul să ia parte la Climate Innovation Day 2022, o dezbatere online despre schimbările climatice, sustenabilitate și posibilele soluții de eco-inovare cu care pot contribui liderii din mediul privat, public și academic din România. La eveniment vor participa experți în domeniu, antreprenori și oameni-cheie care dezvoltă soluții publice, antreprenoriale sau civice pentru rezolvarea problemelor de mediu cu care ne confruntăm.

“Primim tot mai multe semne de la natură că direcția în care ne îndreptăm, din punct de vedere climatic, este una foarte periculoasă, care poate aduce schimbări demografice masive pe plan mondial, valuri de migrație în masă, înăsprirea condițiilor de viață, deșertificarea unor regiuni importante și fenomene meteo extreme. Sunt subiecte pe care nu ne permitem să le mai ignorăm. Climate Innovation Day își propune să fie o rampă de lansare a discuțiilor pe aceste subiecte importante, care să nu rămână doar la stadiul de identificare a cauzelor problemelor, ci să pună pe masă și soluții reale, de eco-inovare, care să facă diferența în viitorul apropiat.”, a declarat Raluca Grigore, Sustainability Program Manager Impact Hub Bucharest.

În sprijinul găsirii de soluții la criza climatică cu care ne confruntăm și identificarea resurselor de care dispunem la nivel național, evenimentul marchează și lansarea mapării startupurilor verzi din România și Bulgaria și a actorilor-cheie din ecosistem, ediția a II-a. Pentru identificarea și implementarea unor soluții reale la problemele grave de mediu, e nevoie de colaborare între toate părțile implicate: mediul antreprenorial, autorități publice, companii, ONG-uri, oameni de știință, cercetători și grupuri civice.

Ce subiecte vor fi dezbătute în cadrul Climate Innovation Day?

Dezbaterea online va fi structurată în jurul a trei mari subiecte, respectiv cum poate contribui mediul public la trecerea către o societate zero-carbon, cum poate mediul de business să contribuie la inovarea climatică și cum pot inițiativele civice să aducă un aport important pe acest subiect.

Printre speakerii confirmați la eveniment se află Radu Mihaiu (Primarul Sectorul 2, Bucuresti), Corina Murafa (Energy & Climate Policy Expert), Alina Silaghi (Director General ADLO, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea), Florin Irimescu (CEO, Bluana Foods) , Alex Opriță (Coordonator Platforma de Mediu pentru București, FCB), Sabina Mihăilescu (Project Manager, Între vecini), Andreea Vornicu (Expert, Observatorul Român al Sărăciei Energetice) și Daniel Matei (Business Development Manager Programs, Impact Hub Bucharest).

Conferința se desfășoară online și are loc pe 15 septembrie, începând cu ora 09.30. Participarea este gratuită, însă cei dornici să ia parte la Climate Innovation Day 2022 trebuie să se înregistreze accesând link-ul de aici: www.impacthub.ro/climate-innovation-day-2022/.

În a doua parte a conferinței va avea loc lansarea mapării startupurilor verzi din România și Bulgaria. Raportul, aflat la ediția a II-a, include peste 150 de startupuri din România și  50 de startupuri din Bulgaria, care propun soluții și inițiative verzi, precum și o mapare a actorilor cheie, posibili generatori de soluții în domeniu – 100 în România și 50 în Bulgaria.

Maparea a fost realizată în cadrul unui consorțiu româno-bulgar format din Impact Hub Bucharest (RO) și Innovation Starter (BG), în cadrul programului de accelerare Black Sea ClimAccelerator derulat alături de EIT Climate-KIC, cu sprijinul Raiffeisen Bank și OMV Petrom, în calitate de parteneri principali.